Izaberite stranicu

Светом Литургијом која је данас служена на остацима ранохришћанског храма на Тополици – Барском триконхосу, почели су дани посвећени заштитнику града Бара Светом Јовану Владимиру.

Началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, уз саслуживање протојереја Јована Пламенца.

Говорећи о овој Светињи која је у почетку била у великој слави и сјају, да би касније по Божијем допуштењу била разрушена и уздигнута на крст, а послије вјекова заборава и таме опет угледала свјетлост сунца, отац Слободан је рекао да је читава историја Цркве у знаку распећа и васкресења Господњег.

“Овај Свети храм, као и бројни други, а само је Богу знано колико оваквих и сличних светиња има на овоме простору које су још увијек неоткривене. Један од њих је и храм Свих Светих на Великом Пијеску чија би обнова ускоро требала да почне. Али све те Светиње које су разорене, које су красиле ове просторе, на један тајанствени и величанствени начин васкрсле су у овом новом саборном храму Светог Јована Владимира. Али даће Бог, када дође пуноћа времена и када ми будемо сазрели и били спремни за то, да се и ове зидине обнове и да се овдје васпостави храм Божији како је у прошлости био”, казао је отац Слободан.

Након што је одслужена Света литургија вјерни народ је своје сабрање наставио уз послужење које је, као и сваке године, припремљено захваљујући члановима Српског културног друштва „Слово љубве“.

Данас ће у 19:00 часова у крипти храма Светог Јована Владимира бити приказан документарни филм „Ава Јустин“ који је снимљен 2007 године у режији Ненада Илића, чиме ће бити настављен богат програм. Он ће трајати 4 дана и биће завршен свечаном Литијом, која ће проћи улицама града Бара.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This