Izaberite stranicu

Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре одржан је од 17. до 19.маја у Нишу. Скупу су присуствовале представнице 65 Кола из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Македоније и дијаспоре.

Заједницу КССЦГ представљале су предсједница Драгица Спаић и потпредсједница Сенка Дурутовић. Овом догађају је у Нишу посвећена велика пажња а хуманитарке и доброчинитељке је у Градској кући примио и градоначелник Дарко Булатовић. Он је изразио задовољство што је у прилици да прими представнице Кола, организације која је, упркос бројним тешкоћама, успјела да одржи континуитет у раду пуних 116 година. У нишком Позоришту одржана је свечана Академија а потом и радна Скупштина Сабора. На Скупштини је, између осталог, прилозима присутних сестара,прикупљена помоћ за Центар „Мара“ који окупља особе са инвалидитетом. Учеснице Сабора примио је, послије Литургије у Саборном храму, и Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније.

– Вријеме је показало да сјеме човјекољубља, родољубља и духовности, које је посијано 1903.године, када је основано прво Коло српских сестара, никаква дешавања не могу уништити. То доказују и Сабори на којима је сваке године све више Кола – рекла је Драгица Спаић.

Она не скрива задовољство што је прихваћен њен предлог да се, по благослову Високореосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, 2023. године Свесрпски сабор Кола српских сестара организује у Херцег Новом. Тако ће, како се планира, век постојања Кола српских сестара Херцег Новог свечано бити обиљежен саборношћу на путу доброчинства.

На скупу у Нишу договорено је и да се 2020. године Сабор организује у Пожаревцу, 2021. у Ужицу, а 2022. у Милошевцу. Такође је договорено да се организује једно заједничко поклоничко путовање по Косову и Метохији уз учешће сестара из свих Кола како би се прикупила помоћ за Србе у јужној српској покрајини, обишле светиње и породице повратника.

Заједница Кола српских сестара Црне Горе окупља 18 Кола, од којих 16 припада Митрополији црногорско-приморској, а два Епархији будимљанско-никшићкој.

Драгана Зецевић Плавански

 

 

Pin It on Pinterest

Share This