Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије Радовић служио је данас помен Дарку Вујошевић на његовом гробу у Рашовићима – Фундини у Кучима.

Помену је молитвено присуствовао и Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Владика Амфилохије је казао да је Дарко Вујошевић задобио ону љубав на коју нас је Христос призвао и коју је сам посвједочио, рекавши да нема веће љубави од оне да неко живот свој положи за ближње своје:

„То је Христова љубав! Христос је љубав, Он је живот Свој положио за спасење свијета. И Ратко је исту такву љубав задобио, положио је живот свој за спасење ближњих својих.“

Митрополит Амфилохије је нагласио да је Господ обдарио Дарка највећим даром којим може обдарити човјека овдје на земљи, али не само њега, него и његовог оца, браћу и сво њихово потомство, јер такви људи као Дарко никад не нестају, не пролазе, они су вјечни и непролазни:

„Тјелесно данас јесмо, сјутра нијесмо, али оно што јесте човјек, оно што је за вјечност рођено, оно је засијало и сија у личности Дарковој и постаје свима учитељ како се треба жртвовати за ближње своје и стећи ту христолику љубав. Нека га Господ упокоји заједно са њима трома са којима је заједно пострадао, и нека им подари Царство небеско.“

Несрећа у којој је пострадао Дарко Вујошевић догодила се 3. фебруара. Дарко је жртвовао властити живот покушавајући да спаси трочлану породицу Кумбуровић, Нину и њене родитеље Јану и Ратка, након превртања чамца на Скадарском језеру.

Цијенећи његов чин као изузетну вриједност којом се афирмишу људскост и пожртвованост, Комисија МУП-а за додијелу награда и признања постхумно је наградила Вујошевића за исказану храброст и пожртвованост.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This