Izaberite stranicu

Пише: Батрић Бабовић

 

У античкој Грчкој проблем квадратуре круга представљао је најсложенији математички проблем. Његова основа садржи смисао конструкције квадрата чије су стране једнаке површини круга. Мала је сазнајна моћ каква је била структура Балканског полуострва у античко доба али је квадратуру круга овог подручја могуће описати у периоду од 19. вијека до данашњег дана.

Црна Гора је на Берлинском Конгресу 1878. године добила државност и остварила пуни међународно-правни субјективитет. Од тада, пуних 141 годину дугу државност обиљежила су два краља и два комунистичка лидера. Код комунистичких лидера постојале су бројне мутације основне идеологије и политичког програма Коминтерне, док су краљевина и књажевина имале јасне националне принципе и хипертрофисано властољубље урамљено у албум породично везаних династија. Јабука раздора и немогућност пројекције нових државничких видика лежи у талогу вијек и по старе црногорске државности састављене од владарских сличности и идеолоско- политичких различитости.

Црна Гора је 1878. , 1914-1918., 1916. и 1918., 1941- 1945. и свака година од првог дана до данас. Црна Гора је Зидани Мост и Голи Оток а Зидани Мост је горусичино зрно Голог Отока. Црна Гора је књижевност Милована Ђиласа и Михаила Лалића и филмско остварење Живка Николића. Ово је позив историчарима да спријече дисконтинуитет историјских процеса и непрекинути континуитет ревизије учитељице живота. Ако се изгуби истина изгубиће се помирење а господа историчари дужни су без пристрасности да пораде на томе.

Имао сам прилику да разговарам са једним познатим репрезентом ове науке и упитао сам га шта мисли о будућим покољењима у Црној Гори? Казао ми је да будуће генерације немају државотворну духовност и да исте не види као носиоце процеса у Црној Гори. На питање, ко је за то одговоран као одговор добио сам ћутање. Ових дана референдумски преименована Подгорица из 1992.л године добила је свог оца у бронзаном изливку. Историја једне утопије, Дуго путовање између клања и орања, Пуцај рат је завршен, Подгорица из 1944. године седамтесет пута преорана бомбама савезничких авиона, најмрачније црногорско острво у Јадрану по имену Голи Оток ауторска су остварења поменутог господина.

Младости која је иницирала постављење бронзаног војника поручујем да прочитају текст Ива Лучића у загребачком неђељнику Глобус бр.1470 од 27. 2. 2019. године. Реченице и закључци овог текста готово да су преписани од овог хрватског историчара. Научимо историјску лекцију на већ виђеним траумама рата и незаборављања истине. Праштање је основа хришћанског бића а заборав обавеза да би то биће имало историјску и духовну вертикалу.

Да ли Црна Гора и њен Главни град завређују оловног војника остављам на савјест и расуђивање свим људима добре и оне друге воље.

У памет се добро Црногорци!!!

Аутор је доктор специјалиста нефролог и пјесник

Pin It on Pinterest

Share This