Izaberite stranicu

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори у Никшићу је додијелила плакете фирмама и организацијама из тог града које у својим званичним називима, рекламним и сличним натписима користе ћирилично писмо. Признања “Моја ћирилица”, и једно од издања Матице на дар, са подручја Никшића добило је четрдесетак, а вече је организовано у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства “Св. Ђорђе”. Ћириловим и Вуковим словима, бесједио је мр Јанко Јелић, записана је свака неизбрисива, необорива и спасоносна истина откад се наш народ крстом заштитио.

– Латинска пословица вели “Nomen es;t omen”, име је знак, а знак вашег имена је ћирилични, и то не по наредби или колотечини, већ по вашем осјећају и вашој вољи. То се зове слобода”, рекао је између осталог Јелић.

Истраживање о употреби ћирилице у Никшићу спровели су представници Матице и Друштва “Св. Ђорђе”. Кампања ће бити трајна, па ће они који су евентуално сада изостављени, али и они који се предомисле и латиничне називе својих предузећа и организација врате у ћирилично писмо, плакету добити у наредном периоду. Вече је организовано у славу ћирилице, али и као исказ захвалности онима који је користе чиме, казао је мр Милорад Дурутовић, и сами исказују поштовање према писму на којем је кодификовано наше укупно културно, духовно и национално искуство.

– Ти врли људи не одупиру се тако само једном глобалном језичком већ и политичком империјализму који тежи да технократијом, али и неким опаснијим механизмима моћи, обезличи и нашу словесну и словенску уникатност, рекао је Дурутовић у име Матице.

У програму су учествовали пјесници Милица Бакрач, Радинко Крулановић и Радосав Бато Ђурковић, рецитатори Љубица Симоновић и Балша Вукчевић, етно појац Бранка Зечевић, а Иван Луковац уз гусле је отпјевао пјесму “Ћирилица” епског пјесника Славка Перошевића.

Добитници

Плакете су добили Црквено-народни дом Св. Василија Острошког, Духовни центар “Св. Исаије од Оногошта”, Клуб давалаца крви “Св. Сава”, Гостионица “Пасха”, часопис “Слово”, образник “Голија”, Друштва Бањана и Рудињана “Владика Сава Косановић” и “Св. Ђорђе”, фирме “Пем комерц”, “Униметал”, “Сава плус”,”Никшић превоз”,”Минс Кнежевић”, “Браћа Копривица”, “Тангента”, “Темко”, “Хаос бутици”, “Аутополис Грубач”, “Нарцис”, “Никац”, “Енергогас”, “Сането”, “Пентар” и “Ивановић”, Адвокатска канцеларија “Божовић”, адвокати Слободан Чизмовић, Рајко Перошевић и Перко Глушчевић, Апотека и ординација “Латковић”, Стоматолошка ординација “Јован”, Тржни центар “Балканска царица”, цвјећаре “Аспарггос” и “Кармен и Камелија, месара “Бијелић”, радње “МГ стакло”, “Цано”, “Обућар”, “Јабука”, занатско-вулканизерска Петра Караџића, хемијска чистиона “Хигија” и локали “Атос”, “Још по једну”, “Мачака”, “ЛМ”, “Машта” и “Оскар”. Признања су им додијелили предсједник Матице српске-Друштва чланова у Црној Гори проф. др Јелица Стојановић и предсједник Друштва “Св. Ђорђе” Велимир Луле Касалица.

Б.Б.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This