Izaberite stranicu

У Рашовићима – Фундини у Кучима данас су сахрањени земни остаци Дарка Вујошевића који је пострадао у недавној несрећи на Скадарском језеру, када се преврнуо чамац са вјерницима који су се враћали са Литургије у манастиру Врањина.

Опијело у сеоској цркви Вазнесења Господњег служио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са многобројним свештенством Митрополије црногорско-приморске.

Владика Јоаникије је казао да је Дарко Вујошевић кратко поживио свој земаљски живот, али да га је испунио добрим дјелима.

„Он је човјек велике кротости, свијетле вјере, свијетле душе, чистих руку, добрих дјела. Трагедија у којој је пострадала породица Кумбуровић из Зете и Дарко Вујошевић потресла је, не само родбину, не само пријатеље, не само Црну Гору, него свакога разумнога и честитога човјека који је за ту трагедију чуо“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Преносећи породици саучешће Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, који због презаузетости обавезама, иако је то желио, није могао да присуствује сахрани, Владика Јоаникије је рекао да је једна трагедија сама смрт, а друга је то што „за дуго нису нађени“.

„Још се тражи Ратко Кумбуровић. Сахрањене су његове супруга и кћерка Јана и Нина. А ево данас испраћамо Дарка Вујошевића, који је био пријатељ са том породицом, а по крви им није био сродан. Међутим, ми их помињемо заједно. Може бити да је Господ Бог, желећи да се прича о животу Дарка Вујошевића, продужио потрагу неколико дана. Јер, како су се дани продужавали, све се више причало о Дарковој честитости“, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је да се Дарко Вујошевић слободно може уписати у примјере чојства и јунаштва Марка Миљанова.

„Био је давалац крви, што у овом моменту нама много свједочи: да је увијек био спреман да да живот за ближње, јер је био прави хришћанин, прави Христов, Божји човјек, широке душе а велике скромности, велике љубави, али и велике смирености, врлински човјек, какви се ријетко сретају. Има их, али их веома често примијетимо касно, јер смо слијепи код очију“, нагласио је Владика.

Владика будимљанско-никшићки је рекао да дјела таквих људи засијају у неком моменту, најчешће после смрти.

„Дарко је, рекосмо, поживио кратак живот, у честитој породици, са својим родитељима који су дочекали да сахране свог сина. Али, Дарко је био члан шире породице, био је брат у Христу свима нама и тако га доживљава Црква Божја. И данас, када га сахрањујемо и испраћамо у наручје Божје, имамо то осјећање да се кида дио нас, као што и јесте. И на тај начин ми саучествујемо у болу ове ожалошћене породице“, рекао је Владика Јоаникије и додао да људи такве вјере и таквих дјела увијек живе и спомен њихов је свијетао, што је велико наслеђе за његову породицу, његове ближње и за све нас.

Казао је да ћемо Дарково име спомињати са тугом, али и са поносом.

„И са радошћу ћемо га се сјећати, то је сигурно. Ми смо на земљи изгубили, али је небо добило. Добио је Марко Миљанов још једнога честитога Куча кога ће препознати као свога потомка духовнога“, казао је он.

Владика Јоаникије је рекао да су Кумбуровићи и Дарко Вујошевић пострадали након Литургије и отишли право у наручје Божје.

„Молимо се Господу да његовој породици, родитељима, супрузи, браћи и осталој родбини да снаге и утјехе, а његовој души – Царство небеско и вјечну свјетлост и милост Божју коју је заслужио“, закључио је Епископ Јоаникије.

Од Дарка Вујошевића се опростио и његов брат Веселин, који је заблагодарио свима коју су у протекле три недјеље били уз њихову породицу.

Посебно је заблагодарио рониоцима из Бијеле, специјалној јединици МУП-а Црне Горе, вартогасцима, Митрополији црногорско-приморској, Општини Подгорица и мјештанима Врањине.

„Много њих је још који су баш сваки дан били уз нас, који су нам давали подршку. Захваљујем се свима њима и свима вама који сте данас овдје дошли“, рекао је између осталог он.

Несрећа у којој је пострадао Дарко Вујошевић догодила се 3. фебруара. Чамац који је превозио вјернике се преврнуо, а таласи су на језерско дно повукли чланове породице Кумбуровић. Вујошевић, који се претходно био домогао обале, страдао је покушавајући да их спаси. Рониоци су одмах пронашли тијела страдалих Нине и Јане Кумбуровић, док су двадесет дана трагали за Дарком Вујошевићем.

Тијело Ратка Кумбуровића још увијек није пронађено.

Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This