Izaberite stranicu

“Великомученик косовски Лазар је схватио да је земаљско за малена царство а Небеско увијек и довјека и својим Косовским завјетом пропутио нам пут за Царство небеско. Косовски завјет је опредјељење за Царство небеско, за оно што је вјечно и непролазно.Тако је то било од Цара Лазара па до наших времена и у нашем и у свим земаљским народима који су примили Христа као свој пут- истину и живот, који су спремни да се жртвују за оно што је вјечно и непролазно, за вјечно људско достојанство”, казао је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у цркви Светог Пророка Илије у Петровцу гдје је данас служио Свету архијерејску литургију а након тога освештао малу цркву Свете Недјеље на острву Катич.

“Трпљење за истину и правду Божју је основно својство Христових ученика од времена Светих апостола па до наших времена. Ријеч је Господња да ће људи гонити и прогонити оне који су Христови”, казао је Високопреосвећени и подсјетио да су Христа људи разапели, да се Он жртвовао за спасење свијета и тако кроз вијекове и сви Христови следбеници који су били спремни да иду путем који води у живот вјечни и непролазни.

Митрополит је казао да се Тајна миропомазања дарује свакоме људском бићу које се просвјети свјетлошћу истине и правде Божје, и као што је Дух свети на Гори Сионској сишао појединачно на главу сваког Христовог ученика тако кроз вјекове свако биће, од дјетета до старца које се крсте у име Оца и Сина и Духа светога, прима печат Дара Духа светога. Божја црква и свако појединачно прима Духа светога Божјега животворнога у коме јесте Царство Божије.

Додао је да је Свети пророк Илија, један од оних који се прије Христа опредјелио за оно што је вјечно и непролазно,такође страдао од ондашњих земаљских владара, али је остао вјеран Богу и Његовом закону. Зато му је Бог дао чудесне дарове и постао је један од најизабранијих пророка Божијих. Митрополит је истакао да су сви пророци, апостоли, хришћани који су кроз вјекове ходили јединим истинским правим путем достојним човјека, носили крст Христов.

“Ми се данас сјећамо дивне девојчице Аквилине која је од 12 година принјела себе Господу на дар претрпевши страховита страдања и мучења и оставши вјерна Христу Богу. Кад читамо њено житија не можемо повјеровати да је могуће  да једно дијете од 12 година има такву моћ и снагу да побјеђује све те силнике и насилнике. Аквилина, дивна и честита девојчица могла је да живи на земљи 20 и 50 и 100 година, али је у дванаестој години она испунила смисао свог живота и пригрлила Христа Бога и Он је њу пригрлио и уврстио је међу изабранице своје” истакао је митрополит и додао: “То био трећи вијек послије Христа а и данас се помиње то чудесно дијете које изабрало Царство небеско. Послије толико времена сјећамо се Аквилине, Светог Трифилија Кипарског, Свете Ане и њеног дјетета Јована и данас их прослављамо.”

Архиепископ је казао да су сви они запамћени на земљи јер их је Бог запамтио и да је вјечно и непролазно само оно што Бог запамти и запише у књигу вјечнога живота, а оно што људи записују то је од данас до сјутра, и они који пишу своје име и граде кућу на пијеску кад дуну вјетрови остају без свега што су градили и саградили.

“Пропада све као што су пропала моћна царства земаљска од оних прастарих, Александра Македонског, Цезара, Хитлера, Стаљина и Броза, па све до савремених тирана свјетских који данас мисле да су господари свијета а не знају да брзо пролази земаљска моћ и слава. Остају само они који су вјерни живоме Богу, опредјељени за вјечно и непролазно Царство Божије”, закључио је у литургијској бесједи Архиепископ цетињски Амфилохије.

Након што је освештао цркву Свете Недјеље на острву Катич, владика је казао да су храмови симболи људскога тијела. Као што је људско тијело призвано да буде обиталиште славе Божије тако су и храмови када се освјештају и када се у њима служи Божанствена литургија, свједочанство и откривање славе Божије а Дух свети је онај који обнавља све и сва, Њиме живи све што живи и дише, и Њиме је утемељена Црква Христова.

“Дух Свети освећује сваку душу и срце које повјерује у Христа Бога као Спаситеља свога, искупитеља, дародавца вјечнога Царства Божијег, и који ходи за Њим а таквих је било на милионе кроз вијекове. Данас се граде храмови широм васељене. Данас, можда више него икада, се раширила Црква Христова изворна, права Православна на све континенте и земаљске народе. Толико храмова до Кине, Јапана, Аустралије, Америке. Ових дана одлази наш отац Агапид са Михољске Превлаке до Огњене земље на југу Чилеа, на 5000 км од Аргентине, гдје подиже манастир Васкрсења Христовог” казао је Митрополит и пожелио да Господ оца Агапида укријепи у његовом дијелу.

Наводећи да је један од тих дивних храмова гдје ће се прослављати име Божија и овај храм Свете великомученице Недјеље који је данас освештан на острву Катич код древнога града Петроваца, владика је блаогословио све оне који су се потрудили да се обнови ова светиња која је пострадала током земљотреса, и  све житеље Петровца пожелевши да их сила Божја просвјетли, препороди, обожи и умножи, да сви приме квасац вјечнога Царства небескога кроз Тајну крштења и Тајну запечачења Духом светим у овом, али и свим другим храмовима.

Из Русије по благослову владике белевског Серафима, црква Свете Недјеље данас је добила на дар икону Васкрсења Христовог коју је уручио јереј Евгеније.

Весна Девић

Фото: Јован Радовић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This