Izaberite stranicu

На Малој сцени Мадленианума у Београду у суботу (23. јун) у 20 часова ће се извести представа “Исповест Дмитрија Карамазова” аутора и извођача Небојше Дугалића.

У питању је заиста изуизетно позоришно дело које ће овог пута Небојша Дугалић извести одричући се хонорара, јер ће сав приход од улазница ићи у хуманитарне сврхе за лечење девојчице Љубице Блечић која болује од ретке и неизлечиве болести.

Организатори позивају све који су у могућности да у суботу вече дођу у Мадленианум и куповином улазница које су 800 динара, помогну Љубици.

Љубица Блечић има тринаест година. Јануара месеца прошле године се изненада разболела и после тромесечног болничког лечења јој је дијагностикована ретка и до сада неизлечива болест – епи по типу Лафоре. Вероватноћа за појављивање болести 1…1.000,000.

Болест је прогресивног типа, подразумева пропадање у физичком и менталном смислу – временом губи способност говора, хода, гутања, испољавају се симптоми преурањене деменције. Најдужи животни век оболеле деце је десетак година.

Од дана разбољевања, Љуба у свакодневном животу функционише уз терапију антиепилептицима, успорена је у сваком смислу. Била је приморана да напусти “своју” школу,  другове, а нове није пронашла. Живи у тоталној социјалној изолацији. Улаже напоре које душа тринаестогодишњег детета то може, да стоички прихвати и изнесе своје стање.

Од 2007. истраживачка лекарска екипа, предвођена др Берж Минисијаном са дечије клинике из Торонта, фармацеутска кућа ИОНС ради на истраживању лека. Лек би требало да буде у фази експерименталне употребе почетком наредне године. То је једина нит која Љубицу везује за живот.

Десетак година уназад, истраживање је углавном финасирала др Сњежана Гајић из Бања Луке. Недавно су се Данијела и Александар Блечић придружили овој великој хуманитарној акцији за прикупљање новца за окончање процеса истраживања и половина од потребне суме је прослеђена дечијој клиници.

Како сами истичу, смогли су снаге да своје дете експонирају у јавности иако имају потврду да ће лек бити доступан свој оболелој деци. У свету има око 200 оболеле деце. У првој екипи за примену лека, међу четрдесеторо деце је и Љубица.

По њиховим ријечима новац уплаћен на бр. наменског рачуна  у Комерцијалној банци 205-9011007320536-09, би им дао наду за превазилажење највећег проблема који човека за живота може да снађе.

Контак телефон породице Блечић је 060/5556466

Милош Тутуш

Pin It on Pinterest

Share This