Izaberite stranicu

Отварањем ликовне колоније Младен Поповић почео 24. Сабор културног стваралаштва Србије у Косовској Митровици

Отварањем ликовне колоније Младен Поповић у понедељак је у Косовској Митровици отворен 24. Сабор културног стваралаштва Србије који ће наредних недељу дана бити стециште познатих уметника, песника и посленика културе из наше земље и региона.

Митровчани ће бити у прилици да виде дела која уметници стварају, а биће то и прилика да се млади таленти огледају у ликовној уметности. Богат програм предвиђа и одржавање песничке вечери Александар Аца Деспотовић, промовиње Зборника 23. Сабора, а планирани су и бројни други садржаји.

– Циљ нам је да на овим просторима очувамо српску културу, идентитет српског народа и корене српства – рекао је на отварању директор Културног центра Драгица Жарковић, Миодраг Радомировић. Он је додао да је Културном центру поверено да очува српску културу на овим просторима, а да им у томе, обезбеђивањем неопходних средстава и друге помоћи несебично помаже Привремени органа Општине Косовска Митровица.

Он је оценио да је доказ да су на правом путу и то што ће Сабор догодине славити јубилеј, 25 година једне од највећих културних манифестација у нашој држави.

– Колонију на шеталишту организоваћемо сваки дан, анимираћемо децу да раде са уметницима, а од временских прилика ће зависити да ли ћемо моћи да организујемо манифестације “корзо пева и биоскоп на отвореном” – рекао је Радомировић и уз честитке репрезентативцима Србије у фудбалу додао да ће дефиле и ревијални концерт КУД-а, који је првобитно био планиран за петак увече, бити померен због утакмице Србија- Швајцарска, коју ће гледати цео град и учесници Сабора, а концер ће бити одржан у суботу 23.јуна.

– Бићемо уз нашу државу и уз наше момке, јер нам је то обавеза и када је култура у питању – рекао је Радомировић.

Председник Привременог органа Косовске Митровице Александар Спирић обећао је да ће, као и до сада, држава бити уз свој народ на Косову и Метохији.

– Ми смо одлучни и истрајни да овде останемо а наша постојаност огледа се у очувању језика и дела које ће уметници овде стварати наредних дана – рекао је Спирић.

Сабор организује Културни центра Драгица Жарковић, а покровитељ је Привремени орган ОпштинеКосовске Митровице који је за ову манифестацију издвојио 2,5 милиона динара. Сабор окупља око 500 учесника из Србије , Црне Горе, Републике Српске и Бугарске.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This