Izaberite stranicu

У Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару свечано и молитвено данас, 4. јуна прослављен је празник Светог Јована Владимира, небеског покровитеља града Бара.

Свету архијерејску литургију служио је Архиепископ цетињски Митополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ умировљени захумско херцеговачки Атанасије са свештенством Албанске православне цркве, епархија црногорско-приморске, захумско-херцеговачке, жичке, рашко-призренске и вјерним народом.

У току Литургије Небеској цркви и заједници Светог Јована Владимира прибројан је новокрштени Владимир.

У јеванђељској бесједи Преосвећени Епископ Атанасије казао је да је Свети Владимир први мученик Христов из рода нашега српског-православног који је крвљу својом заслужио Царство небеско.

Говорећи о храмовима као Божијим обиталиштима, владика је казао да је овај Храм Небо на земљи који нас са земље уздиже на Небо а мост ка томе је Мајка Божија која је Сина Божијег свела на земљу да постане човјек да би нас узвела на Небо. Свети храмови су зато названи Божија обиталишта као што је Мајка Божија названа прво обиталиште да би и ми постали обиталиште Божије.

-Данас смо овдје у једном таквом обиталишту Божијем, Храму Светог Јована Владимира, прагу Неба на земљи и прагу степеништа од земље ка Небу. Хвала Светом Јовану Владимиру што је овдје благоволио да му се подигне храм, рекао је Епископ Атанасије и захвалио се Митрополиту, свим градитељима, вјерном народу и онима који су помогли изградњу овога храма.

Владика је истакао да смо ми завјетници Царства Небескога и да не треба слушати безбожнике који су изгубили Бога и људски лик, који говоре да је Царство Небеско мит.

-Светитељи су живи извори вјечнога живота, као што је рекао Господ Ко једе Мене вјечни Хљеб живота и пије Моју Крв вјечнога живота из његовог тијела ће потећи извори воде живе. Животворан је Господ и оживљава Свој народ само да ми будемо уз Њега, да Му будемо вјерни, да будемо Његови следбеници. Зато мајке учите дјецу и немојте да их пуштате таласима зла овога свијета, од Бога сте добили највреднији дар и будите спремни на жртве јер љубав увијек изискује жртву, казао је владика Атанасије истичући да је таква била и жртва Свете Косаре, вјерне супруге Светога мученика Владимира.

Он је подсјетио да је Свети краљ Владимир имао ту мисију да обједињује православне крајеве и народе, српски и албански.

Благословећи све присутне, храм, вјерни народ, царски град Бар, Епископ Атанасије је честитао свима празник и помолио се да Божији пут пронађу и они који су га изгубили, који су се отуђили.

Након Светог причешћа  и благосиљања славског колача у част Светог краља Јована Владимира, Митрополит Амфилохије је казао да нас овај Божији угодник вјековима сабира и сједињује све оне који су крштени у име Божије без обзира којем народу припадали на земаљском шару.

Високопреосвећени се захвалио свима који су учествовали у овом сабрању а посебно свештенству из сестринске Албанске православне цркве који су дошли по благослову Архиепископа Тиране и све Албаније Анастасија који је 2016. године учествовао у освећења  храма Светог Јована Владимира у Бару .

-Свети Јован Владимир владао је овдје и једним добрим дијелом данашње Албаније до Драча и шире, а његове мошти су у Елбасану. Нека би благослов његов био на албанском народу и свима нама и нека би његова саможртвена љубав за Господа, праву вјеру и ближње своје, испунила и наша срца посебно са почетком овог Петровданског поста којим се припремамо да прославимо Свете првоврховне апостоле Петра и Павла, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Благодарећи свима и честитајући празник протојереј-ставрофор Слободан Зековић, парох барски и старјешина Храма Светог Јована Владимира, позвао је на наставак сабрања око трпезе хришћанске љубави као и на литују.

Кумство за наредну годину од овогодишњег домаћина Дејана Ђуровића преузео је Владимир Божовић.

За празничним ручком испред Владе и предсједника Србије присутне је поздравио Владимир Божовић који је пожелио да данашњи празник буде подстрек за све да се пробудимо у вјери прађедовској, имену српскоме, у славу Исуса Христа који је својим Распећем спасио све људе, у част првог српског светитеља Светог Јована Владимира који је мученичком смрћу потврдио завјет предака и потомака, вјеру православну.

– Прелепи Храм Светог Владимира у Бару и Храм Христовог Васкрсења у Подгорици су потврда витешког подвижништва нашег митрополита, казао је Божовић и истакао да су наше владике Амфилохије и Атанасије оставили  велики траг у српској цркви, држави и народу о чему ће тек будућа покољења да суде а да смо ми имали част да свједочимо и да их имамо за путеводитеље.

Изражавајући задовољство присусутвом свештеника из Албанске православне цркве, Божовић је најавио да ће Влада Србије помоћи ову сестринску цркву у Скадру, Враки.

Владимир Божовић је  пожелио да догодине на прославу дођу представници свих конфесија, али и представици општинских органа власти и позвао све да молитвама Светог Јована Владимира завапимо Господу да сачува зјеницу нашега ока, Косово и Метохију у саставу Србије, наше цркве и манастире који свједоче ко смо, одакле  сми, која је наша вјера.

Светој литургији су присуствовали предсједник СО Бар Радомир Новаковић и гост из Исламске вјерске заједнице, главни имам барски Мијдин ефендија Муљаими.

Вечерас у 19 часова улицама Бара проћи ће Празнична литија у Славу Божију, у част Светог Јована Владимира којом се и завршава четвородневна манифестација “Дани Светога Јована Владимира“ коју су организовали Црквена општина Бар и Српско културно друштво „Слово љубве“ из Бара.

Весна Девић

Фото Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This