Izaberite stranicu

На данашњи дан прије 19 година авиони НАТО-а код Варварина с четири пројектила, испаљена у размаку мањем од пет минута, срушили су мост преко Велике Мораве и убили најмање 11 цивила, међу којима 16-годишњу Сању Миленковић, једног од најталентованијих младих математичара у свијету.

Напад је отпочео у 13.25 часова, а мост је због пијачног дана у Варварину био пун људи. У истом нападу убијен је и протојереј-ставрофор Миливој Ћирић, прва жртва НАТО агресије међу свештенством Српске православе цркве, који је усмрћен на прагу оближње цркве Успења пресвете Богородице.

Истог дана у нападу НАТО авијације на конвој британских, италијанских и португалских новинара на путу Призрен – Брезовица убијен је возач Небојша Радојевић.

Због уранијума више обољелих

На Тројичин дан, 30. маја 1999. године, за вријеме свете литургије, они којима су уста пуна демократије, људских права и вјерских слобода бомбардовали су Арзу муницијом са осиромашеним уранијумом, казао је Небојша Рашо из херцегновског „Српског сокола. Он наглашава да су НАТО авиони прије 19 година, без разлога, испалили 300 пројектила са радиоактивном муницијом и тиме, како је рекао, угрозили не само становништво Боке которске већ и много шире подручје.

Нажалост, до данашњег дана држава није испитала процјену утицаја овог оружја на људе и животну средину. Статистички подаци су поражавајући. У областима гђе је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом повећан је број обољелих од канцерогених обољења. Надамо се да ће комисија која се формира у Србији, нажалост тек послије 19 година од бомбрадовања, донијети резултате и утврдити последице бомбрадовања овом муницијом поручио је Рашо.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This