Izaberite stranicu
Заједничка изјава Патријаршија Антиохије и цијелог Истока за Православне, Сиро-православне и Грко-католичке Мелките
Дамаск, 14. април 2018.
Са нама је Бог, разумите народи и покорите се!
Ми, Патријарси Јован X, Грчки Православни Патријарх Антиохије и цијелог Истока, Игњатије Јефрем II, Сиријски Православни Патријарх Антиохије и цијелог Истока и Јосиф Абси, Мелкитско грко-католички Патријарх Антиохије, Александрије и Јерусалима, осуђујемо бруталну агресију која се десила јутрос против наше драге земље Сирије од стране САД, Француске и Уједињеног Краљевства, под оптужбом да је сиријска влада користила хемијско оружје. Подижемо свој глас да поручимо следеће:
1. Ова брутална агресија је јасно кршење међународног права и повеље УН, јер представља неоправдани напад на суверену земљу, чланицу УН.
2. За нас представља велики бол да овај напад долази од моћних земаља којима Сирија ништа и ни на који начин није учинила нажао.
3. Оптужбе САД и других земаља да сиријска војска користи хемијско оружје и да је Сирија земља која посједује и користи овакву врсту оружја, представљају неутемељене тврдње које нису подржане јасним и довољним доказима.
4. Тренутак у којем се дешава ова неоправдана агресија против Сирије, док независна Међународна истражна комисија треба да почне са радом у Сирији, поткопава рад ове комисије.
5. Ова брутална агресија уништава шансе за мирно политичко рјешење и води ескалацији и даљем усложњавању.
6. Ова неправедна агресија охрабрује терористичке организације и даје им подстрек да наставе свој тероризам.
7. Позивамо Савјет безбједности Уједињених нација да одигра своју природну улогу у успостављању мира, а не да доприноси ескалацији ратова.
8. Позивамо све цркве у земљама које учествују у агресији, да испуне своје хришћанске дужности и, у складу са еванђелским учењима, осуде агресију и позову своје владе да се посвете заштити међународног мира.
9. Поздрављамо храброст, херојство и жртве Сиријске арапске армије која одважно штити Сирију и обезбјеђује безбједност за свој народ. Молимо се за душе страдалих мученика и опоравак рањених. Увјерени смо да војска неће поклекнути пред спољним и унутарњим терористичким агресијама; да ће наставити да се одважно бори против тероризма док сваки педаљ сиријске земље не буде очишћен од тероризма. Исто тако, похваљујемо храбро држање земаља које су пријатељске према Сирији и њеном народу.
Узносимо наше молитве за безбједност, побједу и избављење Сирије од сваке врсте рата и тероризма. Такође се молимо за мир у Сирији и у цијелом свијету и позивамо на оснажење напора на националном помирењу ради заштите земље и очувања достојанства свих Сиријаца.
Превод са енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This