Select Page

У манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори у Подгорици јуче, 1. априла свечано и молитвено је прослављен празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим-Цвијети и празник Преподобног Симеона Дајбабског чије се Свете мошти чувају у овој Светињи.

Вјерни народ сабран пред манастирском капијом ушао је, према традицији, са магаретом, пјесмом на уснама и палминим и врбовим гранчицама у рукама, у манастирску порту, символизујући на овај начин славни улазак Исуса Христа у Јерсалим.

Свету Литургију поводом празника Цвијети и славе ове Свете Обитељи- празника преподобног Симеона Дајбабског служили су игуман манастира Архимандрит Данило (Бел), јеромонах Никон (Кокотовић) игуман манастира Доњи брчели у Црмници и свештеник Златко Васић из Зете.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља ријечима литургијске бесједе вјерницима се обратио јеромонах Никон (Кокотовић), који је рекао да је на данашњи дан град Јерусалим сусрео и примио једног изузетног побједника, побједника над смрћу- Господа нашег Исуса Христа који је побиједио три највећа непријатеља људског постојања: гријех, ђавола и смрт.

,,Наша хришћанска православна вјера је вјера у тројичног васкрслог Христа, вјера у Васкрсење и вјечни живот. Свједока Васкрсења имамо свуда око нас, а један од њих је управо овдје на овој Гори дајбабској- старац наш Симеон Дајбабски“- рекао је отац Никон.

Он је додао да је и данашње сабрање у манастиру Дајбабе прави примјер вјере у Васкрсење.

,, Као што су дјечица, на данашњи дан- Цвијети, дочекивала Христа са цвијећем и пјесмом тако и ми вјерници треба да сретнемо Исуса Христа са цвијећем врлина и добрих дјела“- подсјетио је игуман манастира Брчели, отац Никон.

У току Светог Богослужења преломљен је славски колач поводом празника преподобног Симеона Дајбабског, манастирске славе Дајбабске Свете обитељи, која чува мошти овог Светитеља наше Цркве.

На крају Светог Богослужења уприличена је празнична трпеза хришћанске љубави за све сабране вјернике.

Pin It on Pinterest

Share This