Izaberite stranicu

У Будви је данас почела дводневна традиционална културна манифестација “Љубишини дани”, посвећена очувању лика и дијела књижевника и политичара Стефана Митрова Љубише(1822–1878), знаменитог Будванина и Паштровића.

Манифестацију је благословио Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је у свом поздравном обраћању истакао да је Стејапан Митров Љубиша  једна од најзначајнијих  личности у нашој 140 – годишњој историји, значајан не само за Будву, Боку которску гдје се родио и живио, гдје очекује трубе Судњега дана са гробом који се овдје налази, него и много шире од Будве.

-Стејапан Митров Љубиша је једна од многих личности која се сједињује са личношћу Петра Другог Ловћенског Тајновидца, чиј је био савременик као и са тада најзначајнијим књижевницима, познаваоцима језика, али и са народним трибунима тог времена . Он је био дипломата и представљао је у аустоугарској власти Боко которску и народ српски овог краја, казао је митрополит.

Он је подсјетио на дјела овог знаменитог Будванина и Паштровића, истакавши да су благодарећи његовом дјелу Проклети кам, у којем  је записао древно предање о страдању Михољске превлаке и монаха, откривене мошти Михољских мученика. Митрополит Амфилохије је истакао велики и драгоцјен допринос Стејапана Митрова  Љубише на очувању паштровског језика кроз вјекове и честитао организаторима Скупа на идеји да организују један овакав значајан научни симпозијум исказујући задовољство што у њему учествују  стручна имена за ову област и проучавање живота и дјела Стејапана Митрова Љубише .

Државна секретарка у министарству културе Сандра Ђурбузовић казала је да је научни симпозијум којим се Љубишино књижевно дјело ставља у данашњи контекст могу наћи одговори на бројна менталитетска и друштвена питања која су још увијек присутна у савременом друштву.

Потпредсједник Општине Будва Веселин Марковић подсјетио је на Љубишин јавни ангажман као политичара, предсједника Оштине Будва и народног посланика у Далматинском сабору. Марковић је посебно нагласио допринос Стјепана Љубише у смиривању страсти насталих током Бокељског устанка 1869. године.

У музичком дијелу програма наступило је  Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора (основано 1839) , чији је Стефан Митров Љубиша био почасни члан.

Програм овогодишњих “Љубишиних дана”, који се одржавају у 140. годишњици од смрти Стефана Митрова Љубише обухвата међународни научни симпозијум, представљање књига и отварање изложбе фотографија.

У оквиру дводневног научног симпозијума на тему „Стефан Митров Љубиша: Интертекстуална интерпретација“ радове ће представити 17 еминентних стручњака у области књижевности и језика из Црне Горе и региона.

Промоција новог издања “Скочиђевојке”, биће уприличена у Модерној галерије, вечерас у 19 часова.  Другог дана манифестације у 19 часова, у спомен дому “Црвена комуна” у Петровцу, биће отворена изложба “Свадбени споменар Паштровића”.

Манифестација “Љубишини дани” одржава се у организацији ЈУ Музеји и галерије Будве, а уз подршку Општине Будва, локалне туристичке организације, јавних предузећа и других привредних субјеката ове општине.

Митрополит  Амфилохије јутрос је  Стјепану Митрову Љубиши служио помен на гробу у порти Цркве Св. Тројице у Старом граду у Будви.

Pin It on Pinterest

Share This