Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је на Сретење Господње, 15. фебруара у Берима – Љешанска нахија код Подгорице новосаграђену цркву посвећену овоме празнику и у њој са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

У архипастирској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је рекао да је нови храм Сретења Господњег саграђен да бисмо се у њему сретали са Господом.

„Да се сретамо са Њим на начин на који се срео Свети Симеон Богопримац и да се сусретамо једни са другима. Ово је, колико знам, први храм у нашој Митрополији посвећен Сретењу“, казао је он.

Нагласио је да је добро што се он налази баш у Љешанској нахији, која је изњедрила између осталих и великих часних људи, најновијег светитеља наше Цркве, Светог Мардарија Љешанско-либертвилског и Свеамериканског.

„Једнога од сасуда Божје благодати, који се као мало дијете срео са Господом на Цетињу, поред моштију Светога Петра Цетињскога и на Ловћену поред моштију Светог Петра II Тајновидца, и као дијете од једанаест година ријешио да постане монах“, рекао је Владика.

Владика Амфилохије је пожелио да се у новоосвештаној светињи у Берима вјерни сретају са Господом и Мајком Божјом.

„Да и ми примамо Господа и постанемо богоносци, као што је Симеон Богоносац, који је чекао Господа толико времена“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач.

Он је благословио братство Ћетковића и међу њима Боривоја Ћетковића,  који је приложио земљу гдје се подигао овај храм.

„Од свих плодова које су родили ова светиња је најзначајнији, јер су урадили овај свети храм и овај виноград принијет Богу на дар, Светим архангелима, на дар Господу и Његовом светом Сретењу“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This