Izaberite stranicu

Сјајан наступ познате пјевачице Јелене Томашевић, дјечјег хора СПД „Јединство“ из Котора, фолклорног ансамбла „Перла“ из Београда и одличан штимунг за који се побринуо бенд „Ник“ из Никшића обиљежили су синоћ Светосавско вече у Пословном центру „Вукшић“ у Радановићима.

Догађај је окупио велики број гостију међу којима су били предсједник општине Котор Владимир Јокић, предсједница СО Котор Драгица Перовић, потпредсједница општине Котор Љиљана Поповић Мошков, конзул Србије Зоран Дојчиновић, познати грбаљски предузетници Бато ЦаревићМишо и Славко Тујковић, Станко Магуд и бројни други.Организатори которска НВО „Луча“ и Српска православна црквена општина Котор најавили су да је приход од улазница намијењен одјељењу за физикалну медицину Опште болнице Котор.Водитељ Светосавске вечери Душко Давидовић је најавио да је намјера организатора да обнове традицију одржавања светосавских вечери у Боки.

 „Ових дана у цијелој Црној Гори и Боки прославља се први српски просвјетитељ Свети Сава на достојан начин. Од Сутваре, прославе у Доњем Грбљу, Савине Главице, Савине у Херцег Новом, цркве Светог Саве у Тивту, Паштровићима … Четрнаест цркава и манастира у нашој Митрополији носе име заштитника Светог Саве који је овдје на Михољској Превлаци прије 800 година основао прву Зетску епископију. Култ Светосавља пуних осам вјекова траје, развија се. Уз ваше присуство, ваше расположење, уз оно што смо минулих дана видјели и у Боки и шире од Врачара до Чикага и Савине Главице, Свети Сава је жив и са нама“, рекао је Давидовић.
„Дуго памтим, већ сам 50 година свештеник у Котору. Залазио сам у сва мјеста која су поменута, у та времена није било живе душе духовне. Сад одједном су се у свим тим малим мјестима обновиле духовне вечери и светосавске академије. Жив је Господ Бог наш и жива ће бити душа наша. Живимо у овим злим временима када нам забрањују ћирилицу, бришу српско име. Мисле силници овог времена да могу да се боре против Светог Саве. Не може се против Бога борити јер Бог је са нама. Ако се ико увјерио у то, то сам ја који је и времена комунизма служио Господу у Котору. Ево са нама је и дивни ђердан ове дјеце из Српског пјевачког друштва „Јединство“ које траје од 1839. године. Жив је Бог, жив је Свети Сава и сви они који се држе Светог Саве живјеће заједно са њим“, поручио је у својој бесједи архијерејски намјесник бококоторски Момчило Кривокапић.
Извор: ин4с

Pin It on Pinterest

Share This