Izaberite stranicu

Савиндан и почетак Трипунданских свечаности данас су традиционално прослављени у Котору

Которани православне и католичке вјероисповјести и остали грађани, представници локалне власти, почасни одред Бокељске морнарице  и Градска музика најприје су, како налаже обичај, обиљежили Савиндан испред цркве Светог Николе у Старом граду, а потом су пред катедралом тачно у подне саслушали Лоде, похвале Светом Трипуну.

Након што је дјечји хор Српског пјевачког друштва „Јединство” отпјевао Салгетијеву “О српска млада невина чеда” и Химну Светом Сави, окупљеним грађанима обратио се парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

“Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози. Окупили смо се на овом тргу сви заједно, разних идеологија и различитих нијанси у вјери. Свако ко је дошао на овај трг је добродошао и дошао је зато што има чисто срце и нема ружне мисли. И зато, понављам: Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози. То је, у ствари, завјетна мисао” – поручио је парох Кривокапић.

Градска музика је, истиче Кривокапић, обновила диван которски обичај да пред Светим Николом свирају химну Светом Сави “Ускликнимо с љубављу” те тиме испунила, како каже, обичај који су поштовали и наши преци у 19. вијеку.

“Дошла су нека боља времена. И сваки пут нас на данашњи дан сунце обасја, те сваки пут због светости Светог Саве и светости мученика Светог Трипуна окупљамо се овдје, а након тога испред катедрале” – истакао је парох Кривокапић, додајући да је предсједник Општине Котор Владимир Јокић, заједно са њим у цркви Светог Николе, прелиомио крсни колач.

“Тиме смо дефинитивно обновили оно што је Котор био вјековима. Овај град може да се дичи много чиме. Градској музици остаје част да је имала храбрости у једном тренутку, деведесетих година, да обнови оно што су им покушали оспорити многи. Обнављамо оно што је добро, чувамо и поштујемо разлике. То је оно што је најважније. Нека свако држи своје, али нека поштује туђе. То је мудрост живота. Живи били сви и благослов нека буде на свима вама” – поручио је парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

Након свечаности испред храма Светог Николе, Градска музика се, заједно са грађанима и вјерницима једне и друге вјероисповијести, запутила ка катедрали гдје су заједно са одредом Бокељске морнарице поздравили почетак Трипунданских свечаности. Тачно у 12 сати мали адмирал Бокељске морнарице Лука Јована Ковачевић са катедрале Светог Трипуна је изговорио лоде – похвале Светом Трипуну.

Предсједник општине Котор Владимир Јокић, предсједница СО Котор Драгица Перовић, потпредсједница општине Љиљана Поповић Мошков, те секретарка Секретаријата за културу, спорт и друштвене дјелатности Јелена Вукасовић су, са суграђанима, пропратили су обиљежавање Савиндана и Лода.

 

КОТОРСКО ЈЕДИНСТВО ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ СВЕТОГ САВУ

Српско пјевачко друштво Јединство Котор 1839 прославило је јуче своју крсну славу Светог Саву.

Уз бројне госте у ризници Српске православне црквене општине которске били су присутни и чланови ансамбла “Перла” из Београда који ће данас наступити на Светосавској вечери у ПЦ Вукшић.

Они су били у прилици да чују которску, најстарију химну Светом Сави, О српска млада невина чеда.

Парох которски Момчило Кривокапић и секретар СПД Јединство Драган Ђурчић подсјетили су на значај Јединства за духовни и културни живот Котора и региона, величанствене наступе хора, нарочито у иностранству, те све бројније чланство које привлачи богат репертоар православне духовне музике.

За богату славску трпезу побринуле су се чланице Кола српских сестара Котор, породица Кеслер и ресторани ланца Бастион.

 

НАЈМЛАЂИ КОТОРАНИ И ПРЧАЊАНИ ОБИЉЕЖИЛИ САВИНДАН

 

Дјечја академија поводом Савиндана традиционално је напунила цркву Светог Николе у которском Старом граду.

Рецитовало се и пјевало о великом српском свецу просветитељу.

Дјечијим хором Јединства дириговала је Ивана Кривокапић, солисти су били Никола Вукшић, Исидора Николић и Јована Мршуља (флаута).

Музичка пратња: Ана Михаљевић (клавир), Петар Букилица (гитара) и Милан Букилица (кахон).

Свечано је било и у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању гдје је, уз пјевање најмлађих из овог дијела которске општине, у част Светог Саве резан славски колач.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This