Izaberite stranicu

У крипти сабворног храма Васкрсења Христовог у Подгорици синоћ је, у организацији Митрополије црногорско-приморске и Црквене општине Подгорица, под геслом “надање се наше закопало на Косово, у једну гробницу” одржана централна светосавска академија којој је присуствовао велики број православних вјерника.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је у поздравном слову рекао да је Свети Сава носилац живота и нове наде у нашем роду светосавком и онај који нас је повео тим путем што води у живот вјечни.

Митрополит црногорско-приморски је казао да је Косово у дјелу Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског схваћено као изданак светог града Јерусалима, гроба Христовог, који је живоносни гроб и он рађа нови живот и нову наду.

Нагласио је да је свјетлост косовске гробнице опредјељење за оно што је вјечно и што је непролазно, што значи за вјечни живот, а не за смрт, то је и опредјељење на које је призван људски род и човечанство.

„Зато се радујемо што припадамо таквом народу који се опредијелио за Царство небеско, који је то схватио и непрекидно поима ријечи цара Лазара: ‘Да је земаљско за малена царство, а небеско вечно и довека’“, рекао је Владика.

Он је оцијенио да се преко оног што се данас догађа са Косовом и оног што се догађало са њим већ шест стотина година, прелама судбина и Европе и свијета.

„И ми вечерас и у ово време ходимо путем Светог Оца Саве и Светог цара Лазара“,  поручио је митрополит.

Традиционалну свечану празничну беседу о Светом Сави говорио је професор са Косова и Метохије Живојин Ракочевић из Грачанице.

У храму су током академије билe изложене три реликвије Светог Саве  – крст (ризница Манастира Савина), епитрахиљ (ризница Цетињског манастира) и патерица (ризница Манастира Морача).

Узведен богат духовни, културно-умјетнички програм у којем су учествовали: хорови Богословије Светог Петра Цетињског, “Свети апостол и јеванђелист Марко” из Подгорице, “Свети новомученик Станко” из Никшића, хор Српског пјевачког друштва “Светосавник” из Подгорице, етно група “ИХТИС” из Подгорице, дјеца полазници вјеронауке при саборном храму, АНИП “Ђурђевданско коло” из Подгорице и гуслар Максим Војводић.

Водитељи програма били су: Ананије Јовановић и Марија Драшковић

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This