Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије слиужио је 17. јануара, на празник Светрог Евстатија Превлачког, архиепископа српског, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Одговарали су чланови Црквеног хора “Свети Евстатије Превлачки” из Будве.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је казао да је све чудесно што је Бог створио, а најчудесније је људско биће.

“Јер је човјек је створен по лику и подобију Божјем, а посебно онај човјек у коме Бог обитава, који је примио Бога у себе и у коме Бог пројављује своју чудесну љепоту. Такви су свети Божји људи”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да међу такве спада и Свети Евстатије Превлачки, архиепископ и просветитељ српски.

“Његове мошти се и данас налазе у Пећкој Патријаршији. Заиста се ради о једном од следбеника Христових, следбеника светих апосттола, нарочито ових седамдесет апостола које такође данас прослављамо, од којих су неки стизали и у ове крајеве и проповиједали Христа и свето Јеванђеље”, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Митрополит је благосиља славске колаче манастира и хора “Свети Евстатије Превлачки”.

На крају је честитао славу и манастирској братији и пожелио свима благослов превлачких светиња.

“Нека би благослов архијереја ове свете обитељи, Светиих Илариона и Евстатија, свима дао снаге, а и разума да се ова светиња обнови и да васкрсне, јер је она и подигнута у славу Христа васкрслога и као таква је призвана да васкрсава”, казао је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This