Izaberite stranicu

У градићу  Генерал Мадриага који се налази на око 300 км јужно од Буенос Аиреса на путу ка мору, традиционално је и ове године обиљежена Нова Година по јулијанском календару која се у народу зове и српска нова година, и православна нова година. Последња два назива нијесу баш у потпуности тачна јер има доста православних хришћана који су примили грегоријански календар и Нову Годину славе 1 јануара, и такође се може рећи да постоје многи други православни народи који славе Нову Годину 14 јануара и не само Срби. Да се нашалимо има и оних који уз девизу ”важно је да се слави” славе обје ове Нове Године.

Организатор ове прославе је, као и сваке године, југословенско друштво Његош, које је при свом оснивању окупљало исељенике са територије бивше Југославије. Највише их је из Црне Горе, али има људи и из Србије, Хрватске и др. република бивше Југославије.

За ову прилику југословенско друштво Његош позвало је многе званице, међу којима и политичке јавне раднике. Међу њима амбасадора Црне Горе г. Гордана Стојовића и амбасадорку Србије гђа. Јелу Баћовић; ту су били и представници мјесних градских власти града Мадриаге и  многи други угледни гости и наравно наши исељеници који живе у том граду али и шире у Аргентини, дошло је људи и из Росарија, из Буенос Аиреса и других градова. Присутно је било неколико стотина људи.

Наравно да је са својим народом била и Црква тако да је свечаности присутвовао и епископ Кирило у својству викарног епископа Митрополита Амфилохија у Аргентини, са њим је у пратњи био и свештеник Стефан Јовановић са породицом, који је и парох у граду Мадриаги. Ту живи много његовох рођака са презименом Јовановић, а срећу се још и презимена Марковић, Јанковић, Радоњић, Драгојевић, и др.

На почетку свечаности епископ Кирило и о Стефан су одслужили молебан за почетак Нове Године и после благосиљања трпезе подијелили свима и црквене календаре за Нову Годину. У Мадриаги, управо у просторијама друштва Његош о Стефан често служи и Свету Литургију и држи часове вјеронауке.

У свом поздравном слову епископ Кирило је пренио благослов Митрополита Амфилохија и његове честитке за Нову Годину а затим је присутнима објаснио да је јулиански календар много старији од грегоријанског календара којега је увео један од римских папа Григорије XIII тек крајем XVI вијека. Јулиански календар потиче још из периода прије Рођења Христа и уз то га је Црква прихватила као свој званични календар на првом Никејском Сабору 325 године. Из тог разлога један добар дио православних хришћана се још придржава јулианског календара при рачунању времена, међу којима помјесне православне Цркве Руска, Српска, Јерусалимска и Грузијска као и монаси Свете Горе.

После молебна се славље продужило свечаном вечером уз музику и пјесму. Пред сам крај старе године испред поноћи присутне је поздравила и предсједница друштва Његош гђа. Дијана Марковић и потпресједник г. Василије Јанковић. Гђа. Марковић је пожељела успјешну и срећну Нову Годину и евоцирала кратко успомене на догађаје протекле године. Међу њима је издвојила посјету Митрополита Амфилохија, који већ дуги низ година приликом боравка у Аргентини посјећује и Друштво Његош.

Такође се Дијана захвалила г. Стојовићу који је друштву поклонио на дар бисту Петра Другог Петровића Његоша, која је и изложена у салону друштва.

Уједно је минутом ћутања одата пошта упокојеним члановима друштва у протеклим годинама.

Затим су присутне поздравили и пожељели успјешну Нову Годину и градоначелник града Мадриаге као и амбасадори г. Стојовић и гђа Баћовић.

Гђа. Баћовић је истакла да је увијек почаствована када се налази у гостима друштва Његош јер по мајчиној линији повезана рођачким везама са породицом Петровић Његош.

Уз чашицу тачно у поноћ присутни су прешли из старе у Нову Годину милости Господње.

Читав догађај је пратила и екипа локалне телевизије.

Нова Година по јулианском календару прослављена је свечано и у другим парохијама наше Цркве у Аргентини нарочито у Буенос Аиресу, и Маћагају.

Pin It on Pinterest

Share This