Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Божић са свештенством Свету службу Божију у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Хиљаде вјерника који су се постом и молитвом припремали да дочекају празник Христовог Рождества присуствовали су Светој литургији.

Митрополит Амфилохије произвео је протпрезвитера Далибора Милаковића у чин протопрезвитера-ставрофора са правом ношења напрсног крста.

Прочитана је посланица Патријарха српског г. Иринеја са свим архијерејима СПЦ вјерном народу.

На крају Литургије, након светог причешћа, вјернима се обратио Митрополит Амфилохије ријечима да нас је Господ данас цјеливао својим Божанским пољупцем.

“Цјелива нас и овдје у тајни своје крви и својега тијела и учи нас да је тај цјелив Божански наше људско призвање и у односу на Бога и у односу једних на друге. Ако нас Бог цјелива, онда смо и ми дужни да једни друге цјеливамо цјеливом Божанске љубави и доброте. То је призив сваком људском бићу”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је Бог због тога и створио овај свијет.

“Није га Бог оставио, него је сам дошао да га пољуби, да га загрли и да га освешта и освети Његово рађање и Њњегово живљење и у времену и у вјечности. Христово рођење је освећење свакога рођења. Материнска утроба Пресвете Дјеве је освећење сваке материнске утробе. Она материнство поставља у основну светињу људскога живота”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је испред Саборног храма са дјецом преломио божићну чесницу.

Рајо Војиновић

Фото: Борис Мусић

Видео: Рајо Јеврић

Pin It on Pinterest

Share This