Izaberite stranicu

Определио се за царско небеско као и Св кнез Лазар, показао како се ради и ради чега се живи на земљи, јер је он служио народу, а не народ њему и све што је кроз вјекове урађено, урађено је на њему, на темељима које је поставио, па је био надахнуће свима од Немањића до Св. Петра Цетинског, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије о Светом краљу Јовану Владимиру на промоцији зборника, који су му у част и миленијумско трајање кроз нашу духовну и историјску вертикалу издали Митрополија црногорско-приморска и „Светигора“.
Зборник  „У спомен и славу Светог Јована Владимира“ представљен је у понедељак вече на препуном Платоу Милош Црњански на београдском Међународном сајму књиге. Уз митрополита о књизи и лику Св. Јована Владимира говорио је и чувени византолог др Срђан Пириватрић, а они су подсјетили да је ове године навршен миленијум од мученичке смрти једног од раних српских владара преднемањићког периода, али и да су Срби риједак народ у свијету који може да светкује миленијумске личности и догађаје своје историје, националног и духовног постојања.

– Сви цивилизовани народи Европе и свијета граде своје цивилизацијске везе с прошлошћу, а ријетке су миленијумске, као што је случај са српским народом и СПЦ указао је Пириватрић говорећи о значају Св. Јована Владимира, кога је назвао владаром чији је земаљски пут био и Исток и Запад.

Указујући да је Свети Јован Владимир слављен све ове вјекове, стручњак је додао да је много тога изгубљено, али да је остало и много трагова који свједоче о житију и дјелу преднемањићког српског краља, владара Дукље. Посебно је истакао његово светитељско присуство кроз вјекове.

Митрополит Амфилохије, који је и прије 25 година, када је сио на столицу Св. Патра Цетињског говорио је о светом краљу, подсјетио је бројну публику на београдском сајму да се у хришћанству само три свеца сликају с главом у рукама Св. Јован Крститељ, краљ Јован Владимир и цар Лазар.

Митрополит је указао и на значајан јубилеја у вријеме када Црна Гора губи свој идентитет, и подсјетио да је управо један од осликаних светаца у порушеној капели на Ловчену, управо био Свети краљ Јован Владимир. Он је рекао да је краљ Јован Владимир објединио својим дјелом не само наш, српски народ, него и народе у нешем дијелу Европе. У вјери и језику које је он утемељио, градила су се касније српске државе, посебно оне светих краљева Немањића. Везе које су утемељене са Косовом и Метохијом биле су најчвршће, а како се чуло на промоцији, њих је спознао краљ Никола, који је једини спјевао праву црногорску химну „Онамо намо.

– Ничија није горела до зоре, па неће ни оних који су признали лажну државу Косово и који фалсификују историју српског преднемањићког владара, Светог краља Јована Владимира, поручио је он.

М. Његуш

Извор: Дан

Фото: Радио Светигора

Pin It on Pinterest

Share This