Select Page

Програмски садржај завршне недјеље „Трга од ћирилице“ наговјештава да ће и сама завршница бити богата и динамична, као и протекле вечери.

„По општој оцјени, досадашњи програм овогодишњег „Трга од ћирилице“ био је веома квалитетан, разноврстан и радостан“, рекао је у разговору за Радио Светигору књижевни критичар Желидраг Никчевић, уредник ове културно-духовне манифестације.

„Завршну недјељу обиљежиће књижевне промоције наших понајбољих пјесника и прозаиста, почев од вечерас када ћемо представити ново пјесничко остварење Митрополита Амфилохија – Збирку пјесама Трептаји неизрецивог,“ казао је Никчевић напоменувши да је ова недјеља и планирана као интерно-књижевна.

Предавање на вечери посвећеној обиљежавању 330 година од ослобођења Херцег Новог и Боке од Турака одржаће 22. августа др Горан Комар и Небојша Рашо, док су „пјесничка бденија“ са новим збиркама пјесама Будимира Дубака, Милице Краљ, Ивана Негришорца планирана за 23. и 24. август.

„Веома важно вече за нас је петак 25. август, када ћемо прогласити овогодишњег добитника награде „Трга од ћирилице“ – „Печат Херцега Шћепана“. Досадашњи добитници ове награде су Ранко Јововић, Емир Кустурица и академик Матија Бећковић“, казао је Желидраг Никчевић.

Саму завршницу манифестације обиљежиће духовни садржаји од којих је за суботу 26. августа планирано предавање јеромонаха Рафаила(Бољевића) – „Тиха свјетлост“, а у недјељу, уочи празника Успења Пресвете Богoродице, у порти манастира Савине, смотра црквених хорова.

Преносећи личне утиске са „Трга од ћирилице“ Никчевић је казао да је то риједак догађај на којем се током вечери преплићу различити садржаји: књижевни, духовни, музички и лирски. „Сви се они сливају у један, а међу њима влада неописива хармонија“, рекао је Никчевић.

Он је казао да идеја „Трга од ћирилице“ није да се традиција српског народа представи као некакав споменик културе или музеј, већ као живи трептај светосавског духа.

„Када се на овом мјесту сусретнете са Шантићем, Дучићем, Светосављем, дакле са живим дахом наше културе и умјетности, онда у вама васкрсне тај дух заједништва, без обзира на дневно-политичке прилике које нису најсјајније“, казо је уредник „Трга од ћирилице“ књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Овогодишњи „Трг од ћирилице“ заториће концертом 28. августа на Тргу Херцега Стјепана клапа „Стари капетан“.

„Трг од ћирилице“ је манифестација посвећена очувању српског језика и културе која већ четврту годину у Херцег Новом окупља најзначајнија имена српске књижевности, духовности и умјетности.

Организатори овог догађаја су Митропилија црногорско-приморска – ИИУ „ Светигора“, Црквена општина Топаљска, Удружење књижевника Црне Горе и Удружење издавача и књижара Црне Горе.

Подршку овом пројекту дали су Министарство спољних послова Републике Србије и његове Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Општина града Херцег Новог.

                                                    Оливера Балабан

Pin It on Pinterest

Share This