Izaberite stranicu

У суботу 04. марта 2017. године, у Саборној Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, свечано је отпочео други циклус духовних предавања

Њега је отворио ректор Цетињске Богословије, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који је говорио на тему:” Велики пост”.

У веома надахнутом и инспиративном предавању, отац Гојко је сабраном вјерном народу говорио о неким заблудама савременог човјека, притом илустративно их описујући, кроз практичне примјере из свакодневног живота;”који неумитно тече.”

Он је посебно истакао чињеницу, да човјек ниједне године не улази у пост исти, као и да је бој са самим собом заправо највећи бој, који један Хришћанин бије на фронту живота.

“Ниједан пост не почињемо као исти они људи, од прошле године. Неумитно живот тече даље. Човјек никад не улази у исту ријеку. Може то бити исто корито, исто мјесто, исти човјек, али нека нова вода туда тече, а човјек се у међувремену мијења. Сваке године ми се ресетујемо. А не треба већег боја, од боја са самим собом.”-рекао је он.

Указујући на недоумице, дилеме и замке на које човјек може наићи, Отац Гојко се посебно осврнуо на заблуду појединих критичара Цркве, у тези да Православље “убија људе у појам”, проповиједајући да човјек не треба себе да ставља у први план.

“Црква нас учи да не стављамо себе у први план, а не да сабијамо дарове које нам је Бог дао”, истакао је он.

У даљем излагању оца Гојка, посјетиоци овог предавања су могли чути, како се ватра која је несагориво горела у срцима наших предака, у последњим временима покривена пепелом, није угасила, већ је наставила да гори истим интезитетом, као прије хиљаду година.

“Од времена посног Богослужења, све почиње.  А ватра која се тиче Свјетлости Христовог гроба, Свјетлости Христовог Васкрсења, па самим тим и поста и припреме за пост гори у нашим срцима хиљадама година. Историја Црне Горе је заправо једна великопосна прича.”

Те коначно нагласивши да свака прилика да се Васкрс дочека, кроз пост, трудове и молитву може бити само на ползу човјека, и његово узрастање ка Богу.

“Свака нова прилика да дочекам Васкрс је за мене корисна, јер ћу имати прилику, да овај Васкрс буде бољи него прошле године”, казао је он.

Милован Марковић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20407/07.03.2017_o.Gojko_izvjestaj_sa_predavanja_Veliki_post_Podgorica.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This