Izaberite stranicu

18.јануара 2017.г. у 31. седмици по Тројичиндану, када Црква Христова прославља, Крштење Његово у реци Јордану на неких хиљаду година после Давида, у тридесетој години Његовог земаљског живота – совршено је Свето Евхаристијско Собрање у Храму Победоносца Христовог Георгија, под Горицом у Подгорици.
Светом Службом Божијом, началствовао је високопречасни протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор Богословије на Цетињу, уз молитвено учешће своје сабраће у Христу Богочовеку, негдашњег старешине овог Светог Храма, високопречасног протојереја-ставрофора Милуна Фемића и високопречасног протојереја-ставрофора доц.др. Велибора Џомића, Архијерејског намесника подгоричко-колашинског.
Литургијско Славословље Ономе који је призвао свет да се преобрази и просвети – праћено је појањем мешовитог састава појаца Храма Св. Георгија.
Након прочитаног зачала из Св. Јеванђеља, началствујући свештенослужитељ о. Драган обратио се верујућем народу празничном беседом, у којој је рекао, да се данас на овај велики празник освећује и благосиља вода те када долазимо да захватамо од ње – тада чујемо из Христових уста о Јовану, највећем од Пророка који је крштавао водом и  проповедао покајање народа.
Несумњиво је да је и он сам чуо речи од тог истог народа – Шта ћемо чинити ? Јер је тај народ био у месијанском ишчекивању Спаситеља света, те су се питали, је ли то он, Јован – Христос – јер је Јован имао беспрекоран живот, непорочан; и многи људи су га слушали и долазили код њега да их крсти.
А он је крштавао – водом.
И том народу који му је долазио, јављао је –  да је он само Претеча, Претходник Онога Који ће доћи а Који  ће их крстити Д.Светим и Огњем; и који ће раздвојити пшеницу од кукоља.
Отац је затим истакао да нас ова Јеванђелска реч просвећује – да знамо, шта ћемо чинити: заправо све оно што је уосталом Јован говорио, да будемо милостиви, да будемо задовољни својом платом… Јер кад бисмо све то испунили – имали бисмо један узвишени живот.
Знамо да, отац је наставио, када се крстимо Д. Светим – познајемо да имамо Царство Божије, Живот Вечни, Љубав Божију Која нас позива да уђемо у заједницу Светих и да познамо Истинитога Бога – Духом  Светим; примамо крштење које нас ослобађа од свакога греха па и прародитељскога, којим започињемо Нови Живот.
То је оно познање, отац је казао, које имамо у Христу Исусу којом нам се отварају очи када долазимо да захватимо од ове Крстовданске а сутра Богојављенске воде (која је једна иста вода), а која је прожета благословом Цркве, благословом свештеника; њу пијемо за здравље и исцељење душе и тела, а то је онај жубор – који нас води у Живот Вечни.
И то је та истинита вода Јордана, отац је рекао, завршавајући своју беседу, у коју је сишао сам Господ Исус Христос, која исцељује све нас, благодарећи томе што је освећена Самим Његовим уласком у Њу. Тако је и тај Јордан у који је Господ сишао, преко свих река, мора и језера, допрео данас преко ове воде у Храму, до свих нас, да би и ми имали Живот Вечни – тај жубор Воде Живе.
По освећењу Светих Дарова, старешина Храма Св. Георгија, о. Велибор нагласио је да Светој Тајни Причешћа могу приступити, само они који посте све постове у потпуности, као и сваку среду и петак, изузев трапавих седмица.
Након Присаједињења са Ониме коме очишћење није било потребно, свештеници Храма Св. Георгија, уз појање празничног тропара: ,, Во Јордање крешчајусја Господи…“ приступили су благосиљању и освештавању воде – која Уласком Неупрљаног, доживљава преображај, као и свака материја.
Ради тога, што онај Који Је Својим Уласком и троструким погружењем у воду сву материју осветио и преобразио, началствујући свештенослужитељ о. Драган је подсетио сабрани народ да том водом – кући могу покропити све просторије у којима живе, као и своје баште и њиве – ради свеукупног напретка домаћинства.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This