Izaberite stranicu

Поводом празника Светог Евстатија Превлачког, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у Светоархангелској лаври на Михољској Превлаци код Тивта.
Одговарали су чланови хора “Свети Евстатије Превлачки” из Будве, који су данас такође прославили крсну славу.
Пре почетак Литургије Митрополит Амфилохије је у првине ангелског лика обукао послушнике ове свете обитељи Михаила Ћеранића и Бошка Марјановића.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је Свети Евстатије један од Христових изабраника, призван да га свједочи.
“Овај просветитељ српски и свеправославни био је родом из Будимље, данашње сјеверне Црне Горе, гдје смо обновили древну светосавску епископију будимљанску, будимљанско-никшићку. Отуда је он дошао и примио ангелски лик у овој светињи Божјој”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је рекао да се Свети Евстатије, као и многи прије и послије њега, подвизавао у светој лаври хиландарској.
“Да би онда био изабран за зетскога епископа. То је тринаести вијек. Он је дивни изданак ове Цркве Божије светосавске и дивни проповједник Христовог Јеванђеља. Проповиједао га је и посвједочио својим животом. Био је стамен у вјери и у подвигу. Проповиједао га је и као епископ и као архиепископ пећки. Његове мошти се данас чувају у Пећкој Патријаршији”, казао је Митрополит Амфилохије.
Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач.
Митрополит Амфилохије је честитао славу игуману ове свете обитељи архимандриту Бенедикту, као и члановима хора “Свети Евстатије”.
“Нека Господ помилује и нашега оца архимандрита Евстатија каракашкога. Он, попут Светога Евстатија мисионари у Каракасу, у Венецуели. Он је сабрат ове свете обитељи, овдје је замонашен”, казао је Владика.
Владика Амфилохије је рекао да у Латинској Америци расте Црква православна, да тамо има око петнаест православних епископа, међу којима је и наш Епископ диоклијски Кирило.
Он је подсјетио на недавни сусрет на Куби Патријарха московског Кирила и римског Папе Фрања, оцијенивши да се ради о догађају од изузетне важности за Православну Цркву.
“Многи то не разумију, неки епископи чак и у Русији погрешно разумију тај сусрет, па због тога и нападају Свјатјејшег Патријарха Кирила. Међутим, тај сусрет је од изузетног значаја за Православну Цркву, јер се ту римски епископ Фрања одрекао унијаћења као метода дијалога и јединства Цркве истока и запада. То је први пут послије једанаестог вијека”, казао је Митрополит Амфилохије.
Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Рајо Војиновић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20109/17.%2001.%202017_%20Mitropolit%20_Prevlaka.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This