Izaberite stranicu

Рестаурација и конзервација живописа и иконостаса најстарије подгоричке цркве посвећене Светом Ђорђу, која се налази под Горицом, трајала је од 2010. до 2016. године. За конзерваторско-рестаураторске радове на живопису и иконостасу били су задужени стручњаци подгоричких Музеја и галерија конзерватор-рестауратор Живко Радовић, музејски савјетник и сликар-конзерватор Марина Мугоша, а у томе им је здушно помагао и њихов колега Драган Радовић, кустос Музеја. Они су фотографисали ток обнове, и из тог документаристичког посла изродила се изложба фотографија “Црква Светог Ђорђа у Подгорици – обнова 2010-2016” која се до 23. јануара може погледати у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија. Поставку чини 15 фото-паноа, на којима се налази више фотографија које показују стање у коме се нека фреска или икона налазила прије рестаурације, током рада на њој, као и “финални производ”.
[pullquote]
Фотографије говоре више од ријечи
Старјешина Цркве Св. Ђорђа, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, у тексту каталога посебно је нагласио значај ове богомоље, али и чињеницу да њена историја још није довољно истражена, иако је ријеч не само о културном добру Црне Горе, већ цјелокупног хришћанства. “Истина, зашто и то не рећи овом приликом, постоји и знатан број људи, чак и из свијета културе, који тога још није свјестан”, наводи Џомић.
Захваљујући се Радовићу и Мугоши, као и свима који су радили или учествовали на њеној обнови на било који начин, Џомић је записао да “читав пројекат је изведен на начин који може да послужи као примјер свима у Црној Гори, како се, ради општег циља, остварује сарадња између вјере и науке, Црвке и државе, црквених установа и установа заштите културних добара”.
– Фотографије стања фресака и икона прије ове велике обнове и заштите говоре боље од било које и било чије ријечи. Изложба Живка Радовића и Марине Мугоше треба да подстакне све нас – и црквене оце, и државне функционере, и дјелатнике из служби заштите културних добара, да у будућем времену, његујући истинску сарадњу и међусобно уважавање, посветимо озбиљну пажњу заштити културних добара. У будућем времену, подухват који су извели ови дјелатници заштитарске струке представљаће и предмет научне пажње – наводи Џомић.
[/pullquote]
Отварајући изложбу историчар умјетности, кустос Драган Радовић, истакао је да је ријеч о великом пројекту који су извели Радовић и Мугоша на најстаријем, активном сакралном објекту у Подгорици, а који је кроз девет вјекова преживо бројне преинаке.
– Током времена црква је доживјела више измјена, доградњи, преправки споља, као и промјена и поправки унутрашње декорације. Тако је и фреско-живопис 70-тих година 16. вијека наново урађен, а крајем 19. вијека је црква добила нови иконостас. Но, током година, деценија, вјекова, и иконостас и живопис доста су оштећени – рекао је Драган Радовић. Идеја о рестаурацији, додаје кустос, која је деценијама постојала у оквиру Музеја, коначно је 2010. године радом на иконостасу реализована на један изузетан начин.
– Потом су услиједиле три кампање, 2014, 2015. и 2016. године на конзервацији живописа у наосу и олтару цркве Св. Ђорђа. Ово није први пут да стручњаци Музеја раде на Цркви Св. Ђорђа. И раније је то у неколико наврата рађено, а посебно се истичу радови из 1981. када је дијелом конзервиран живопис – рекао је Драган Радовић. На крају, као члан екипе која је радила на овом пројекту, захвалио се свима у цркви Св. Ђорђа на њиховој гостопримљивости и разумијевању за њихов посао, од старјешине Цркве протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, свештенику Јовану Радовићу, као и другим свештеницима и свим људима који су свакодневно ангажовани на њеном одржавању и уређењу и на службама.
– Било је то изузетно искуство и сарадња, а поготово сарадња са колегама ауторима ове изложбе Живком и Марином, који су одрадили изузетан посао. Тај пројекат је реализован на врхунски начин, што можете свакодневно погледати и увјерити се у Цркви Св. Ђорђа – рекао је Драган Радовић.
Публици која се окупила у Модерној галерији подгоричких Музеја обратио се и један од аутора изложбе Живко Радовић, истичући да је још као студент некадашњег цетињског Културолошког факултета размишљао о овој цркви и надао се да ће му се једном указати прилика да ради на њој.
– Године 2000. почео сам да радим у Музејима и галеријама и тада је покренута иницијатива да се крене са опсежним радовима на Цркви Св. Ђорђа. Услови за тај посао створили су се 2010. године, и кренули смо да радимо. Резултате можете овдје вечерас да видите. Коначно, све је одрађено. Дајте критике, надам се да ће бити само позитивне – рекао је Живко Радовић, додајући да су им у реализацији највише изашли у сусрет Црквена општина Подгорица и Главни град.
Изложбу прати каталог за који су предговор писали протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, старјешина ове Цркве и Драган Радовић, кустос у Музејима и галеријама.
Мало података о богатој историји
– Постоје поједини сакрални архитектонски објекти који имају посебно мјесто у историји, меморији и бићу једног града. Таква је црква посвећена Светом Ђорђу, која већ готово цијели један миленијум стоји и опстаје у подножју брда, а надомак града којег је изњедрила и којег је кроз најтеже историјске тренутке одбранила. Нераскидива је веза Цркве Св. Георгија и града под Горицом – стоји између осталог у тексту Драгана Радовића.
Подсјећа и да се Црква Св. Ђорђа у предању помиње као мјесто гдје је крштен Стефан Немања, а да стилски и хронолошки припада прероманичким грађевинама. Ипак, о овој цркви постоји мало писаних трагова.
– У тестаменту који је 1539. године написао Божидар Вуковић Подгоричанин између осталог се каже: “Манастиру званом Св. Ђорђе у Подгорици остављам десет дуката за изградњу…” Других значајнијих података имамо тек од 18. вијека када црква добија значајну помоћ од руског цара Петра. Познато је да је 1747. године црква добија једно руско јеванђеље и да је 1764. године зоограф Петар израдио за цркву једну икону – наводи између осталог Драган Радовић.

Живана Јањушевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This