Izaberite stranicu
У склопу циклуса предавања у току Божићног поста, организованог од стране братства Саборног храма Христовог Васкрсења, 14. децембра 2016. године са почетком у 19:00 часова, у крипти Саборног храма , предавање на тему „Света Гора – Живот у Христу“ одржао је Високопреподобни игуман манастира Хиландара – архимандрит Методије.

 Долазак као и сама посјета игумана Методија Подгорици и Саборном храму Христовог Васкрсења, побудило је велико интересовање вјернога народа у главном граду Црне Горе.
Жељни топлог, богонадахнутог пастирског слова у овим данима Божићног поста, уз завидно велики број присутног свештенства и монаштва и вјерног народа уопштено, крипта Саборног храма је била пуна слушалаца, који су са посебном пажњом пратили излагање игумана Методија.
У уводном слову, секретар Саборног храма Христовог Васкрсења, протојереј Мирчета Шљиванчанин, пожелио је добродошлицу свима сабранима, па је и представио и најавио часног госта игумана Методија, захваливши му на доласку и на издвојеном времену, као и на великом благослову који нам доноси овдје у Црну Гору.
А то је благослов Пресвете Богородице Тројеручице, баш као и благослов 800-годишње лозе Светог Симеона Мироточивог.
Након благодарног и поздравног слова оца Мирчете, игуман манастира Хиландара – Архимандрит Методије је узео ријеч и тиме је отпочело предавање.
Игуман манастира Хиландара Методије се у поздравном слову своје бесједе посебно захвалио на позиву и на топлом дочеку овдје у Подгорици – цијелом свештеном братству на челу са настојатељем Храма протојерејом – ставрофором Драганом Митровићем, као и свом вјерном сабраном народу.
Поред многих аспеката и карактеристичности монашког живота на Светој Гори Атонској, помињући притом и богату историографију Свете Горе и истичући значај и правила многих монашких обитељи и манастира, игуман Методије се такође дотакао и осврнуо на битност нашег односа са нашим духовним оцем, појашњавајући и приближавајући шта тај однос треба да представља у свој својој пуноћи и здравости.
Те коначно наглашавајући да без једног таквог дубљег односа не може бити ни потпуних и правих плодова нашег духовног живота.
Такође, у даљем излагању игумана Методија посјетиоци овог предавања су могли чути и зашто, на основу којих правила и догађаја је женама забрањено да ступе на тло Свете Горе Атонске, укључујући и манастир Хиландар.
Исто тако могло се чути и приближавање и појашњење циља сваког, па и божићног поста, који је по ријечима игумана Методија – ништа мање него припрема за Божић.
Како већ истиче архимандрит Методије, човјек је биће које се разликује од свих осталих Божијих бића – створења, управо по томе што је једино он позван да постане Бог по благодати.
Јер, како подсјећа игуман, већ у Старом завјету је сасвим јасно назначен циљ нашег хришћанског живота, а то је стално обнављање те чињенице да је човјек настао по слици и прилици самога Бога.
Борис Мусић
Видео: Нови ТВ

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/19909/16.12.2016.%20KATEDRA%20o.Metodije%20Hilandarski%20SVETA%20GORA%20ZIVOT%20U%20HRISTU.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This