Select Page

У селу Курило у Зети данас је освештан новоподигнути манастир посвећен Светоме Јовану Владимиру.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије прво је у манастирском храму Свете Петке Римљанке са свештенством одслужио Свету архијерејску литургију.

У току Литургије Владика је миропомазао новокрштене слуге Божије Виктора и Петра, унуке ктитора манастира Радомира Ратка Станковића.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да су милијарде хришћана у току двије хиљаде година примиле тајну крштења у име Оца и Сина и Духа Светога.

„Ево, све до нашега Виктора и нашега Петра, најмлађих хришћана“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да се све што је истинско и стамено гради на жртви и на смирењу.

„Христова истина није од човјека. Ове људске истине, идеје – данас јесу, сјутра нијесу. Поготово кад је идеологија заснована, не на вјери, не на истини – него на лажи, на љуском егоизму, на људским страстима, на самољубљу људском, на отимању… Не на љубави према Богу и ближњима“, казао је Владика.

Он је подсјетио на Господњу ријеч да нема веће љубави од оне кад неко жртвује живот свој за ближње своје.

„То је мјера љубави људскога живљења и достојанства овдје на земљи, то је оно у шта се крштавамо и у шта су се крстили наши Виктор и Петар“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је освештао новоподигнуту гробљанску капелу, а потом манастирски конак са параклисом Светог Јована Владимира.

Он је рекао да служењем данашње Литургије и освећењем параклиса Светог Јована Владимира започиње да живи, дјела и служи Богу ова света обитељ.

„То је очевидно и неки дубљи благослов Светога краља Милутина, кога данас прослављамо, великога ктитора, који је сигурно и овдје по Зети у своје вријеме градио храмове. А ево данас, трудом ктитора, господина Ратка Станковића, који је носилац ордена Светога краља Милутина, започиње свој живот и ова света обитељ“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Настојатељици манастира монахињи Петри поклонио је икону Светог Јована Владимира, а ктитору Ратку Станковићу реплику иконе Мајке Божије Казанске.

Потом је за Митрополита, свештенство и многобројне госте приређена богата трпеза хришћанске љубави.

Позравним словом свима се обратио ктитор Ратко Станковић, а у умјетничком дијелу програма учествовале су вокалне солисткиње Даница Никић и Јелена Томашевић.

                                                                                                            Рајо Војиновић

                                                                                                            Фото: Јован Радовић

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/19761/12.11.2016.%20Mitropolit%20Kurilo.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

 

Pin It on Pinterest

Share This