Select Page

naslovna_258

Живот и дјело у знаку крста

(Приказ 258, лучинданског, издања Светигоре)

Нови, тематски, лучиндански број Светигоре, образника за  вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске у знаку је хиљадугодишње кончине Светог Јована Владимира, односно освећења Саборног храма Светог Јована у Бару.  Први у низу текстова јесте уводно излагање, са међународног научног скупа у Бару, Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија „Свети Јован Владимир – коријен светог дрвета“. Са тог међународног научног скупа, под називом – Свети Јован Владимир – историја и предање (1016–2016), Светигора доноси и излагање проф. др Драгише Бојовића „Свети Јован Владимир и Стефан Немања – симболика крста“, док је научном скупу посвећена репортажа „Брод балканских  народа  усмјерио је ка Јерусалиму“. А у Црну Гору је из тога светог града Јерусалима – поводом великог јубилеја –1000 година Светог Јована Владимира, на позив Његовог високопреосвештенства митрополита Амфилохија, стигао патријарх јерусалимски Теофило. То је први пут у историји Црне Горе да на њено подручје ступи јерусалимски патријарх, чему је посвећена репортажа „Благослов Гроба Господњег – патријарх јерусалимски први пут у историји посјетио Црну Гору“. Бесједу патријарха Теофила, коју је произнио на свеправославној саборној светој литургији  у храму Светог Јована у Бару, на дан његовог освећења, можете прочитати у цјелости „Свети Јован Владимир – верни пријатељ и подражавалац Христа“.

У часопис је уврштена још једна бесједа о Светом Јовану Владимиру, и то слово епископа диоклијског Кирила „Крст и откривење Светог Јована Владимира“, које је изговорио на свечаној духовној академији, одржаној 24. септембра, дан уочи освећења храма Светог Јована. Поводом тог великог догађаја Српске православне цркве, издата је Монографија Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, чијим приказом се позабавио др Васиљ Јововић.  Уопште о томе како је било 25. септембра у Бару, уз богате илустрације говори и репортажа „У славу носиоца силе Христова Васкрсења“.

Од осталих значајних тема које су испуниле нову Светигору, незаобилазна је 220-годишњица Битке на Крусима „Бранили Крст часни и слободу златну“. Поводом тог великог датума бесједио је Боривоје Ћетковић, чија се бесједа интегрално налази међу корицама нове Светигоре „Битка на Крусима и Свети Петар Цетињски“.

Поред историјске посјете патријарха Теофила Црној Гори, десила се још једна историјска посјета Српској цркви у Хрватској. Поводом 75 година обиљежавања страдања Светих мученика јасеновачких, Српску православну цркву у Хрватској посјетио је цариградски патријарх Вартоломеј.

Од седамдесетак страна часописа, највише простора, више од половине, заузели су текстови везани за 1000-годињшицу Светог Јована Владимира. Култури је такође остављено довољно простора. У овом броју налази се наставак хронике херцегновског Трга од ћирилице.  Поводом обиљежавања јубилеја тридесет година од упокојења барда Радована Бећировића, у рубрици поезија смјестила се пјесма Матије Бећковића „Хаџи Радован Бећировић“. ИИУ Светигора ове година била је на међународним данима књиге, о чему се такође можете информисати. А ту је и приказ књиге „Мајка – дар Божији човјеку“. Уз нови број читаоци добијају поклон, додатак  – Службу Светом Петру Другом ловћенском тајновидцу. Није изостала ни рубрика  помен. Светигора се опростила од  бившег министра вјера  проф др Слободана Томовића.

Остали битни и интересантни догађаји, тј информације о њима, попунили су простор хроника из свијета, помјесних цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске. Један од њих је окупио преко 1500 дјеце. То је најшаренији, најраспјеванији и најразигранији сабор у нашој Цркви… Наиме, почетком септембра на Цетињу је одржан 17. православни дјечји сабор, који је био посвећен хиљадугодишњици страдања Светог Јована Владимира, под слоганом: Крст је сила и знамење, крст је спасење. Том репортажом могла би бити, у овом броју, и заокружена прича о мученичком страдању светог Јована, чије ће подвиге и дарове проносити најмлађи – они на којима свијет остаје, чијих је Царство небеско.

Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This