Izaberite stranicu

1.2-Kosmac-febr.2001.gМанастир Космач прије обнове, 2001. године

Кратки историјат манастира

Манастир Светог Георгија налази се на острвцету Космач, површине око 4 км2, прекривеном ловором, на северозападном дијелу Скадарског језера, познатом као Горње Мало Блато. У сусједству је и вјероватној историјској вези са манастирима Сињац и Гољемади у Љешанској нахији.

Предање везује настанак манастира за 14. стољеће и Вукашина Мрњавчевића, који се по њему вјенчао у овом манастиру са Јевросимом, мајком краљевића Марка. Од тада је остао свети обичај да се овдје вјенчавају и то је био посебан благослов Божји. Вјероватно зато и што је овдје било доста ловора, па су се за ту прилику правили и ловорови вијенци.

Манастир је запустио у првој половини XVI вијека и поновно обновљен почетком XVIII вијека. Крајем истог вијека је разрушен у неком од бројних похода турске војске на Црну Гору.

2-Kosmac-febr.2001.gМанастир Космач прије обнове, 2001. године

Био је метох Цетињског манастира и функционисао је у 19. вијеку. Постоје подаци да су капетани Љешанске нахије тражили од митрополита Митрофана Бана да беру ловор. За то су давали надокнаду Цетињском манастиру. У сваком случају већ у 20. вијеку је запустио. Поред манастира се налази једно старо опустјело село Бољесестра, које је вјероватно због неке болести изумрло. Остало је гробље, зидине храма и велики извори воде за које се сматра да су најбогатији на Скадарском језеру.

Манастир је био запустио и у рушевинама. Без свода и крова, са зидовима у лошем стању, обрастао густим растињем и изложен зубу времена.

Почетком 2000. године покренуто је питaње обнове манастира на Космачу, када је Митрополит Амфилохије поставио професора Цетињске бог¬ословије ипођакона Павла Кондића да он о њему брине, заједно са овдашњим житељима. На манастирским темељима је служено неколико пута а од 2002. године почело се са чишћењем приступног терена на острву јер је било све зарасло а црква обрушена. Припремило се довођење воде са оближњих извора и струје, да би се могла започета обнова древне светиње Мрњавчевића. Њихова престоница био је Скадар, а историјски подаци говоре да су Мрњавчевићи дуго време¬на овдје владали и то све до Дурмитора, гдје се спомињу у дворима Вукашиновим. Једно од свједочанстава тога времена јесте и овај манастир.

4-Kosmac-febr.2001.gМанастир Космач прије обнове, 2001. године

На празник Светог Александра Невског 2003. године кренуло се у чишћење зараслог острва и манастирскиг зидина. Обнова манастира Космача почела је фебруара 2004, а интезивирана 2006. године.

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије освештао је 3. маја 2009. године обновљени храм Светог Великомученика Георгија на Космачу и у њему служио Свету Архијерејску Литургију, што је означило почетак новог живота манастира.

Треба истаћи да је на обнови манастира Светог Великомученика Георгија на Космачу велики допринос дао тадашњи игуман манастира Ком, јеромонах Хризостом Нешић, садашњи архимандрит и игуман манастира Режевићи.

Манастирска здања

7Манастир Космач након обнове

Храм Светог Великомученика Георгија

Храм Светог Великомученика Георгија је једнобродна камена црква са припратом и има пиластре који су очигледно некада носили куполу. Иако је била разрушена, она је носила трагове прерада али и обнова, од којих је посљедња била изгледа почетком 20. вијека.

Након рашчишћавања цркве Светог Георгија, било је видљиво да је грађена у два наврата. По свему судећи у XIV вијеку је саграђена омања црква са наосом и полукружном апсидом. Обновом у XVIII вијеку црква је добила нешто нижу припрату, чиме су њене димензије удвостручене. Црква је била засвођена полуобличастим сводом и покривена највјероватније каменим плочама.

8Манастир Космач након обнове

Црква је обновљена тесаним каменом, а њена унутрашњост је живописана. Приликом освештавања обновљеног храма Светог Великомученика Георгија на Космачу 3. маја 2009. године, Митрополит Амфилохије је у току освећења у жртвеник храма положио дио моштију момишићких мученика и обавио саборно крштење и саборно вјенчање, које ће постати традиционални дио богослужења на овом острву. Тог дана је отац Хризостом, игумана манастира Ком, који је највише заслужан за обнову храма произведен у чин архимандрита..

На заравни наспрам западног зида цркве подигнут је звоник са крстом са тролисним завршецима, од кованог гвожђа.

Manastir Kosmac-danas-2Манастир Космач након обнове

Конак

Постојали су само трагови конака и манастирског комплекса, који су као и храм били потпуно обрасли бујном вегетацијом.

Манастирски конаци и остали дио комплекса нијесу још почели да се обнављају.

Осим манастирске цркве и конака за калуђере, за сада није познато да ли је на острву било других објеката.

Манастирски метох Скупо

Манастир у свом саставу има метог Скупо, посвећен Светим бесребреницима Киру и Јовану, које се налази на обали Скадарског језера, преко пута манастира Космач.
На том мјесту постоје остаци древнога храма за који се не зна коме је посвећен, а који по мјесном предању датира из времена зетскога обласног господара Ивана Црнојевића.

Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 11. јула 2015.г. са свештенством Свету службу Божију на остацима храма. Том приликом дао је благослов да се храм обнавља, да буде метох манастира Космач и да буде посвећен Светим бесребреницима Киру и Јовану, будући да је Црква тог дана славила празник преноса њихових моштију, јер се не зна се коме је храм раније био посвећен.

Јован Б. Маркуш

Pin It on Pinterest

Share This