Izaberite stranicu

Обод Црнојевића

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије благосиљао је са свештенством бадњаке у манастиру Светог Николе на Ободу Црнојевића.

У архипастирском обраћању вернима, Владика је честитао Бадњи дан и казао да су људи, ма гдје живе на земљи, призвани светим огњем бадњака да се помире и опросте једни другима.

“То је потребно свима, а посебно нама у Црној Гори. Потребно нам је да се помиримо, да цјеливамо братске ране једни другима, да опростимо једни другима. Много је братске крви проливено, од братске руке, од времена Светог Петра Цетињског, памтите оне крвне освете које је он мирио…  А онда и касније, толико је немира, братомржње, неслоге бивало, све до наших дана”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да би многи у наше дане хтјели да граде будућност Црне Горе на тим диобама.

“Зато нас увијек изнова похађа овај огањ са небеса, Христова љубав, доброта, мудрост, Божанско праштање. Бог нама прашта, свеукупном роду људскоме, а знак тога опроштаја јесте долазак Његов међу нас”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Изведен је и пригодан празнични програм у којем су учествовала дјеца са вјеронауке из Ријеке Црнојевића и гуслар Жељко Бугарин.

Владика је дјеци подијелио божићне поклон пакетиће.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/18092/06.01.2016_Mitropolit_Obod_besjeda.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Цетињски манастир

Митрополит Амфилохије благосиљао је са свештенством бадњаке пред Цетињским манастиром.

По вишевјековној традицији, први бадњак донијели су представници племена Бајице – Мартиновићи и Бориловићи, а онда представници осталих племена и нахија Црне Горе.

Иван Мартиновић је у име племена Бајица сабранима око светог огња честитао Бадњи дан, рекавши да све поздравља најрадоснијим хришћанским поздравом уз жељу да се из године у годину на овај дан скупљамо у све већем броју.

“Овдје, гдје је ловћенски Тајновидац, кроз уста слијепог игумана Стефана, поручио да нема дана без очнога вида нити праве славе без Божића. Желим да га најљепше славите уз овај свети храм”, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је казао да је Христово рођење највећи догађај у историји свијета у који се уграђују сви догађаји.

“Заиста нема дана без очнога вида, нити праве славе без Божића. Божић-бата, наш брат, Бог који је постао наш брат, који је сишао преко Пресвете Дјеве и уселио се у нас и постао ‘са нама Бог’. А кад је Бог са нама, ко ће она против нас”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да тај велики догађај цетињска светиња свједочи више од пет стотина година.

“Свједоче га велики духовници, велики митрополити, међу којима посебно мјесто заузимају Митрополит Данило Петровић, Свети Петар Први и Петар Други Ловћенски Тајновидац, Митрополит Митрофан Бан, Митрополит Гаврило Дожић, потоњи Патријарх српски, Митрополит Јоаникије, свештеномученик, који је својом мученичком крвљу украсио ову светињу”, казао је Владика.

Владика је казао да се ове године сјећамо три велика историјска догађаја, сва три везана за Божић – Мојковачке битке, која се одиграла прије сто година “за три дана, три српска Божића”, стогодишњице трагичног догађаја страдања добровољаца из Црне Горе, Херцеговине и Далмације код Медове и ослобођења Бара 1878. године.

“Значајно је и то да се подсјетимо да је ове године хиљадугодишњица мученичке кончине Светога Јована Владимира, великог дукљанско-зетског, српског владара, који је утемељио нашу државност до данашњега дана и који је живио у вријеме јединствене Цркве Истока и Запада”, подсјетио је господин Митрополит.

Он је нагласио да нас сви ти догађаји уводе у тајну данашњега дана, да је Божић надахнуо све те велике догађаје.

“Бог је постао човјек да би сви људи и сво човјечанство могли да задобију велико и чудесно звање божанско, да би човјек од смртнога постао бесмртно биће. То је дан када се Бог са нама помирио и призвао нас на мир”, поручио је Митрополит Амфилохије.

У празничном програму учествовали су гуслар Жељко Бугарин, Црквени хор “Свети новомученик Станко” из Никшића и дјеца са вјеронауке при Цетињском манастиру.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/18093/06.01.2016_Mitropolit_Cetinje_besjeda.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Пардус

Владика Амфилохије је са свештенством благосиљао бадњаке пред црквом Светих новомученика на Пардусу у Љешанској нахији.

Господин Митрополит је вјерницима из Љешанске нахије рекао да се за бадњак бере храстово дрво због тога што је то дрво пуно снаге, огња и ватре.

“А то је призив да се и ми, који га налажемо, испунимо вјере, наде, истине, добра, живота, слободе”, казао је Владика Амфилохије.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/18094/06.01.2016_Mitropolit_Pardus_besjeda.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Подгорица

Хиљаде вјерника вечерас су налагале бадњаке, које је благосиљао Митрополит Амфилохије са свештенством, на платоу пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици.

Владика је, честитајући Бадње вече вјерном народу, рекао да је Божић дан у који се сабирају сви дани до њега, све године и сва времена.

“То је дан из кога се рађају сва времена, сва догађања послије њега – до краја овога свијета и вијека, али и во вјеки вјеков”, казао је он.

Он је казао да се ове године посебно сјећамо догађаја који су уграђени у биће Црне Горе и да је један од њих Мојковачка битка, која се одиграла на Божић, прије тачно стотину година.

“Тај Божић на Мојковцу је наставак одбране части и образа, достојанства и слободе, не само Црне Горе него и свеукупног нашег народа, и не само нашег народа, Црне Горе и Србије, него и свих угрожених народа у оно вријеме на Балкану од стране насилника, тирана и освајача Шваба и Аустроугара”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да се сјећамо ове године и 387 добровољаца из САД, родом из Лике, Далмације, Херцеговине, Боке, Црне Горе и Брда који су тада похитали у помоћ угроженом отечеству, али су се потопили у Медови, као и Божића 1878. године када је ослобођен Бар од вишевјековне окупације.

“Сви ти Божићи и догађаји нас подсјећају на наш пут историјски, какав је био и којим смо путевима ходили, и како смо себе жртвовали за вјеру и отачаство”, подсјетио је Владика и рекао да ми немамо другога пута.

Он је казао да данас, нажалост, међу нама има и оних који сматрају да је тај пут био погрешан.

“Кажу да треба ићи неким новим, како га називају дукљанско-монтенегринским путем”, казао је он.

Он је рекао да је НАТО пакт, којему они хрле у загрљај, наставак дјела и злочина оних који су се 1914. и 1941. године борили против нас и против праве и истинске хришћанске Европе.

“То су такође носиоци нацифашизма, који је од 1941 – 1945. поново Европу и свијет погрузио у крв, у насиље. Следовати њима, па то би управо било следовање ономе што се данас назива НАТО пакт”, поручио је Владика Амфилохије.

Приређен је богат празнични програм, који је био посвећен стотој годишњици Мојковачке битке.

Учествовали су дјеца полазници подгоричких школа вјеронауке, драмски умјетници Јелена и Ивана Жигон, Јелена Иванишевић-Мила и Лепомир Ивковић, етно-појац Даница Никић, гуслари Бојана Пековић и Стеван Вујачић и КУД “Ђурђеванско коло”.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/18097/06.01.2016_Mitropolit_Podgorica_besjeda.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This