Izaberite stranicu

Надлежни у Општини Даниловград прије неколико дана усвојили су студију локације за градњу саборног храма Свете Петке на Главици, па ћс се на причу о подизању те цркве, која траје скоро десет година, коначно ставити тачка. Према најновијој студији, плац на Главици на којој ће се градити храм обухвата површину од 3640 м2, а тај докуменат садржи и урбанистичке и остале услове за почетак радова. У Црквеној општини у Даниловграду кажу да још треба да се добију урбанистички услови и грађевинска дозвола, а након тога ће се изградити и главни пројекат.

– Очекујемо да ће остале административне обавезе врло брзо бити завршене и да ћемо наредне године почети да градимо саборни храм. Архитекта Светислав Поповић, аутор идејног пројекта, врло брзо ће припремити главни план градње. Дакле, више нема никаквих административних препрека за градњу храма и ако Бог да први радови ће почети током наредне године каже Слободан Зековић, даниловградски парох.

А прича о даниловградском храму почела је још прије десет година. Тада је постављен крст на имању Беговића који су своју парцелу завјештали цркви. Убрзо је и завршен идејни пројекат саборног храма који је дјело архитекте Светислава Поповића из Подгорице.

– Будући храм биће димензије 17,5 X 17,5 метара, имаће око 280 квадрата, поред њега ће се налазити парохијски дом, као и традиционално гувно пречника 5,5 метара. Прилази храму са свих страна биће пространи, тако да ће се цркви прилазити слободно и достојанствено. Трудио сам се да архитектонски прикажем мученички пут Свете Петке, а вријеме ће показати колико сам у томе успио, саопштио је у то вријеме архитекта Поповић.

Иако се очекивало да храм буде брзо изграђен, у његову изградњу прсте је умијешала администрација. У првој верзији Просторноурбанистичког плана није било мјеста за храм на Главици, јер је ту било предвиђено стамбено насеље, а како су тада оурбанисти објашњавали, црква се не уклапа у стамбене садржаје. Прије пет година почела је и борба Црквене општине и вјерника да се рјешења из нацрта ПУП-а ромијене. Потписи и слање жалби на разне државе адресе уродили су плодом и даниловградски урбанисти су прихватили рјешење да се на Главици гради нова црква.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This