Izaberite stranicu

У уторак, 27. јануара 2015. године, петнаести пут за редом, у Амбасади Републике Србије у Атини прослављен је Савиндан, празник који за све Србе у Атини традиционално представља један од најважнијих догађаја у току године.

Ученици Допунске школе у Атини, која од школске 2010./2011 године ради у оквиру мреже Допунских школа на српском језику Министарства просвете Републике Србије, су свечаним рециталом посвећеном животу и делу Светог Саве, од најмлађих до најстаријих на достојан и свечан начин, обележили дан Светог Саве, највећег српског светитеља и просветитеља. У допунској школи се учи не само српски језик, већ и култура, историја и традиција српскога народа. Ђурђа Станковић, наставник у Допунској школи у Атини, поносна је на све ученике Допунске школе, јер сви, па и они најмлађи одлично разумеју зашто се у свим српским школама прославља Свети Сава.

Јермонах Евсевије је ове године преломио славски колач, а затим се и обратио присутнима пригодним говором. Посебне емоције је изазвала Светосавска химна коју су заједнички отпевали сви присутни у свечаној сали Амбасаде РС у Атини.

Отправник послова Амбасаде Републике Србије у Атини г.Бранко Лазаревић обратио се свештенству, монасима, ђацима и свим гостима захваливши им на дугогодишњој посвећености у очувању српског језика, културе и традиције.

Свечана приредба је завршена наступом 11 студената Универзитета у Атини. Од 1.октобра 2014. године на Атинском универзитету се факултативно учи српски језик, те је Савиндан био одлична прилика да и они покажу шта су научили.

Претходног дана у цркви Свети Спиридон на Пангратима у центру Атине служена је света Литургија, уочи празника Савиндана. Литургију је служио Јермонах Евсевије, српски монах на последипломским студијама у Атини.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This