Izaberite stranicu

Сабор канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава објавио је извјештај о монашким заједницама на тлу САД-а. Одбор за монашке заједнице основан при Сабору, намјерава да спроведе обимније изучавање и упоређивање манастирских заједница у САД-у, а овај извјештај, састављен на основу испитивања спроведеног у свим монашким заједницама крајем 2013. и почетком 2014. године, замишљен је као први корак ка том циљу.

Према резултатима испитивања, међу манастирима постоји значајна разноликост у величини, литургијским праксама, отворености према гостима и образовним програмима.

Број манастира на тлу САД-а је 71. Од 11 јурисдикција које су дио Сабора канонских епископа, 7 имају манастире. Највећи број манастира припада Америчкој архиепископији Васељенске патријаршије, након ње је Православна црква у Америци, па Руска православна црква (Московска патријаршија и Руска загранична црква). Српска православна црква је на четвртом мјесту са 12 манастира, односно 17% свих монашких заједница у САД-у.

Манастири су готово једнако подијељени на мушке (34 манастира, 48%) и женске (37 манастира, 52%).

Већина манастира су релативно „млади“. Апсолутна већина (39 од 71) основана је после 1990. Само четири тренутно активна манастира основана су прије Другог свјетског рата. Међу њима је српски Манастир светог Саве у Либертивилу, основан 1923. Најстарији је Манастир светог Тихона Задонског, основан 1905. Ове статистике указују на то да су први манастири у САД-у били словенски.

Што се тиче бројности манастирских братстава и сестринстава, просјечаан број житеља „типичног“ америчког манастира је нешто изнад 7, док у 39 манастира (55%) живи мање од 5, а у само осам више од 20 житеља. Најбројнији су манастири Америчке архиепископије Васељенске патријаршије, а од манастира Српске православне цркве најбројнији је Манастир светог Пајсија у Аризони са 22 монахиње. Укупан број монаха и монахиња у свим манастирима на тлу САД-а је 512.

У области богослужбеног језика, 53% манастира у САД-у користе енглески језик, 16% подједнако користе енглески и неки други, а 31% користе само неки други језик. Ова статистика за манастире Српске православне цркве изгледа овако: 59% енглески језик, 33% подједнако енглески и неки други језик, 8% само неки други језик. Ови подаци указују да је примарни богослужбени језик у манастирима САД-а енглески. Ствари слично стоје и када се ради о језику кориштеном ван богослужења, у свакодневном животу: 60% свих и 75% српских манастира користе енглески језик.

Што се тиче броја посјетилаца и поклоника, манастири Православне цркве у Америци привлаче највећи број. На питање „Осим великих празника, да ли бисте рекли да манастир константно привлачи посјетиоце?“, од свих манастира у САД-у 37% је одговорило „Да, значајан број“, 36% „Да, али не пуно“ и 27% је одговорило да не привлачи посјетиоце. Од српских манастира 33% привлачи значајан број посјетиоца, 50% „Да, али не пуно“, а 17% не привлачи посјетиоце.

Од 71 манастира на тлу САД-а 67 (94%) су општежитељни, а 3 идиоритмијски. Само је Манастир Марча, у Источноамеричкој епархији Српске православне цркве, навео да се не држи неког одређеног „типика и начина живота“.

Сви манастири у САД-у, у свом богослужбеном животу, користе календар који користе њихове помјесне Цркве. Генерално, манастири су готово подједнако подјељени на оне који се држе старог (Јулијанског) и новог (Грегоријанског, заправо исправљеног Јулијанског) календара: 34 (48%) монашке заједнице користе стари, а 37 (52%) користе нови календар.

Сабор канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава је један од тринаест оваквих сабора основаних широм свијета. Састављен је од свох активних, канонских православних архијереја у Сједињеним Америчким Државама из свих јурисдикција.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: assemblyofbishops.org

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This