Select Page

Првог дана ове Нове године (по н. ст.) Његово Блаженство Данило, Патријарх Румунске Православне Цркве, званично је прогласио 2015. годину за Свечану годину парохијског и манастирског мисионарског рада, као и за Спомен годину светог Јована Златоуста и великих пастира душа у епархијама Румунске Патријаршије.

После отпеваног тропара св. Јована Златоуста, Његово Преосвештенство Варлаам Плоештански, викарни Епископ Патријархов, прочитао је званичну саборску одлуку.

Румунски Патријарх је одржао проповед у којој је истакао да се ове године навршава 130 година од признања аутокефалности Румунске Православне Цркве и 90 година од уздизања ове Цркве у достојанство Патријаршије, те је и то разлог да се мора оснажити пастирска мисија Цркве.

Парохија је, објаснио је Његово Блаженство, велика духовна породица. „С духовне тачке гледишта,  парохија је заједница у којој они које треба да буду спасени крштењем, миропомазањем и евхаристијом постају православни хришћанни.. У парохији учимо, као у породици, да се заједно молимо, заједно радујемо и састрадавамо са онима који пролазе кроз невоље или оплакују своје преминуле. Однос између нараштаја негује се у парохији одржавањем помена и парастоса за умрле…  Румунске правослоавне парохије су умногоме подучиле младе духовним, моралним и културним вредностима Православља и румунске културе,“ истиче Патријарх.

Његово Блаженство је указао на мисионарску делатност румунских манастира. „Прво мисионарско дело монаштва јесте молитва. Упркос свима тешкоћама у прошлости и садашњости, манастири су светли путокази и извори духовне снаге за мисију Цркве у друштву, захваљујући сакупљеном духовном опиту, –  поменимо посебно странице Отачника и Добротољубља, – а очуваног живим у монашким заједницама изграђеним на заветима послушности, личног сиромаштва и физичке и духовне чистоте.

Један од великих црквених пастира душа људских јесте свети Јован Златоуст. Истовремено, ова Црква ће ове године на посебан начин прослављати румунске светитеље који су се одликовали дивном пастирском делатношћу, а чији животи су обрасци за данашње вернике.

На својим заседањима 29. октобра 2013. и 29. септембра 2014. г. Свети Сабор Румунске Православне Цркве донео је одлуку да се 2015. година прогласи  за Свечану годину парохијског и манастирског мисионарског рада, као и за Спомен годину светог Јована Златоуста и великих пастира душа у епархијама Румунске Патријаршије.

Приредио: Р. Ракић

Извор: СПЦ/OCP

Pin It on Pinterest

Share This