Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх васељенски Вартоломеј дочекао је, у суботу 29. новембра, предстојатеља Римокатоличке цркве Папу Франциска на међународном аеродрому Ататурк у Истанбулу.
„Ваша светости, љубљени у Христу брате, дочекујемо Вас са великом радошћу, поштовањем и љубављу. Благословен онај који долази у име Господње“, казао је Патријарх Вартоломеј поздрављајући Папу.
Срдачан сусрет двојице великостојника, као и сама посјета Папе Франциска Истанбулу, шаље поруку љубави и мира милионима хришћана широм свијета.
Последњи Папа који је посјетио Истанбул био је Бенедикт 2006. године, а прије њега Папа Јован Павле II је 1979. посјетио Патријарха Димитрија.
У пратњи Патријарха Вартоломеја били су Митрополит пергамски Јован (ко-предсједавајући Мјешовите међународне комисије за богословски дијалог између Православне и Римокатоличке цркве), Архиепископ амерички Димитрије и велики архиђакон Андреј Софијанопулос.
Његова све-светост Вартоломеј је Архиепископ Константинопоља – новог Рима и Васељенски патријарх. Он је 269. предстојатељ 2000. година старе помјесне Цркве коју је основао свети апостол Андреј. Искуство Његове све-светости, као турског држављанина, пружа јединствену перспективу на дијалог међу Јеврејима, хришћанима и муслиманима. За његов надахњујућ рад на пољу вјерских слобода и људских права, Васељенски патријарх Вартоломеј је 1997. одликован златном медаљаом Конгреса Сједињених Америчких Држава.

Стигавши у сједиште Васељенске патријаршије на Фанару, у суботу 29. новембра, поводом празника светог апостола Андреја Првозваног, покровитеља Константинопољске цркве, Папа Франциско је срдачно поздрављен црквеним звонима. Папу су на патријаршијској капији дочекали Митрополити никејски и халкидонски. Потом је Васељенски патријарх испратио Папу до патриаршијског храма светог Георгија, гдје је служена Доксологија, молитва благодарења и мира, након које су двојица поглавара благословили вјерне у храму. Присутни су били и генерални конзули у Истанбулу.
Патријарх Вартоломеј је Папи Франциску поклонио икону светог Георгију, насликану на Светој Гори. Папа је, заузврат, Његовој светости уручио фототипско издање грчког рукописа из XI вијека, чији се оригинал чува у Ватиканској библиотеци, као и копију мозаика Господа Исуса Христа из базилике светог Петра из IX вијека.
Након тога, Патријарх Вартоломеј и Папа су одржали приватни разговор у патријаршијској резиденцији. Прије поласка, Папа се сусрео са члановима Светог Синода.

Обраћање Његове Све-светости Патријарха васељенског Вартоломеја Његовој Светости Папи Франциску након Доксологије у патријаршијском храму током његове званичне посјете Васељенској патријаршији

Ваша Светости,

Славословећи свеблагог у Тројици Бога, желимо добродошлицу Вама и Вашој часној пратњи на ово свештено мјесто, на епископску катедру историјске и мученичке Цркве, којој је божански Промисао повјерио врло одговорну службу првопрестолне међу најсветијим помјесним православним Црквама. Дочекујемо Вас са радошћу, чашћу и благодарношћу јер сте сматрали сходним да управите своје стопе од Старог Рима ка Новом Риму, симболично градећи мост између Запада и Истока, дијелећи љубав Првоврховног апостола са његовим братом, Првозваним апостолом.
Ова Ваша посјета, прва након избора Ваше Светости на трон који „предсједава у љубави“, представља наставак посјета Ваших истакнутих претходника Павла VI, Јована Павла II и Бенедикта XVI, али свједочи и Вашу жељу и жељу најсветије Римске цркве да у братољубљу настави са Православном црквом заједнички ход ка установљењу пуног општења међу нашим Црквама. Стога, са великим задовољством и благодарношћу поздрављамо долазак Ваше Светости као историјски догађај, испуњен добрим знамењима за будућност.
Овај свештени простор, на коме су, усред различитих историјских изазова, васељенски Патријарси вјековима служили и служе Свету тајну божанствене Евхаристије, наслиједио је друга богослужбена мјеста у овом граду, која су обасјале истакнуте црквене личности, које се већ налазе у хору великих Отаца васељенске Цркве. Међу таквим свјетлоносцима били су и наши претходници свети Григорије Богослов и свети Јован Златоусти, чије се часне мошти налазе у овом светом храму, благодарећи великодушности Римске цркве, која их је вратила Васељенској патријаршији. Поред њих леже мошти светог Василија Великог и свете великомученице Јефимије, која је потврдила истиност вјероисповиједања Четвртог васељенског сабора, као и других светитеља Цркве. Ове године навршава се десет година од благословеног повратка моштију светог Григорија и светог Јована Златоустог и желимо да Вашој Светости изразимо срдачну благодарност за овај братски гест Ваше Цркве нашој Патријаршији. Нека би ови свети Оци, на чијем је учењу основана наша заједничка вјера у првом миленијуму, били наши посредници пред Господом, да би поново открили пуно јединство међу нашим Црквама, и тако испунили Његову свету вољу у овом критичном тренутку за цјелокупно човјечанство и цијели свијет. Јер, по ријечима светог Јована Златоустог: „Ово је оно што заиста повезуе вјерне и подржава љубав. Заиста, управо је зато Христос казао да будемо једно“ (Бесједа на Посланицу Филипљанима 4, 3, PG 62.208).
Још једном изражавамо радост и благодарност у име најсветије Константинопољске цркве и наше лично поводом званичне и братске посјете Ваше Светости и желимо Вама и Вашој пратњи од Господа благословен боравак међу нама да би наше братске везе даље јачале у славу светог имена Његовог.
„Хвала Богу на његовом неисказаном дару“ (2. Кор. 9, 15)
Добро дошли, љубљени у Господу брате!

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: patriarchate.org

Pin It on Pinterest

Share This