Select Page

15. октобра 2014. године, на дан сећања на светог праведног војника Фјодора Ушакова, намесник Севастопољског округа протојереј Сергије Хаљута је по устаљеној традицији заједно с клиром који води духовну бригу о посади бродова и припадницима јединица Црноморске флоте, служио молебан пред иконом свеца, која се налази у штабу Руске флоте. Икону праведног војника Фјодора с честицом моштију свеца овамо је донео будући патријарх Московски и целе Русије, тадашњи митрополит Смоленски и Калињинградски Кирил. На богослужењу су се молили представници команде ЦФ РФ, чланови Војног савета и ветерани флоте, преноси сајт Севастопољског намесништва.
«Трећи командир Црноморске флоте, непобедиви војник, који није изгубио ниједну битку, адмирал који се бринуо за морнаре, свети Фјодор је Богу пре свега угодио као Христов војник који се молио за своју душу, који се молио за душе оних који су му били поверени. Свако од присутних гледајући икону праведног војника Фјодора Ушакова вероватно мисли: то је недостижна висина. Није могуће достићи небеску славу које је удостојен Фјодор Ушаков. Међутим, праведног војника су родили отац и мајка, као сваког од нас. Бог му је дао пут, исти такав пут је дат и нама,» – рекао је отац Сергије обраћајући се свима онима који су се окупили после молебана.
„И вама је, као и светом праведном Фјодору дата ова могућност: да поштено служите својој домовини, да поштено служите у ономе што вам је Господ поверио. Нисте ви изабрали ову професију, Бог је вас изабрао да бисте се потрудили на војном попришту и пре свега стекли благо ваше части, благо ваше кротости, целомудрености, послушања, поштеног делања и ратног подвига. Трећи командант Руске флоте овде није присутан само преко своје иконе, већ и преко својих моштију. И данас сваког од вас, који се пењете овим степеницама, он дочекује речима: „Немојте очајавати, ове страшне буре ће се претворити у славу Русије.“ Колико година смо се молили испред ове дивне иконе и свако од нас је мислио: „Фјодор Ушаков је говорио о свом времену.“ Али заиста – Фјодор Фјодорович Ушаков, командант Црноморске флоте пророчки држи свитак и заступа се и данас пред Престолом Божијим за све вође и војнике Руске флоте. Страшне буре су прошле и претвориле су се у славу Русије. И страшне буре које долазе проћи ће исто тако, у славу наше отаџбине. Зато што је наша отаџбина православна; наша отаџбина је устремљена ка Богу.“
Манифестација је завршена полагањем цвећа на споменик прослављеном адмиралу на територији штаба Црноморске флоте.

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This