Select Page

У организацији Српског керамичког друштва у Српској академији наука и уметности у Београду од 29. септембра до 1. октобра одржана је трећа Mеђународна конференција са преко стотину учесника од којих је двадесет пристигло из иностранства (Јапан, Италија, Велика Британија, Шпанија…).
У име Високе школе-Академије Српске Православне Цркве за уметности и консерацију већ другу годину за редом у раду Конференције, у сесији за нове  материјале, учествовао је проф. Рајко Д. Блажић са Катедре за вајање. Проф. Блажић је учешће искористио како би промовисао иновативне могућности новог декоративног материјала Вајарских бетона, који је недавно и патентирао.
У оквиру промоције постављена је и изложба фотографија, скулптура и рељефа у вајарским бетонима испред две сале на првом и другом спрату САНУ. Такође, у обимном  каталогу Међународне конференције Српског керамичког друштва,који добија свако од учесника, све фотографије су  биле посвећене могућностима вајарских бетона а проф. Блажић је приложио и четири апстракта и један ОРЛ:
1. Sculptural Concretes: GOLD AND SILVER PLATING CONCRETES.
2 Sculptural Concretes.:STONE IMMITATION
3. Sculptural Concretes:UNUSUAL MONTAGES
4. Sculptural Concretes :COMBINING FRESH AND RIPE SCULPTURAL CONCRETES
Другог дана конференције одржана је и усмена и видео  презентација на једној од сесија са  темом „Sculptural Concretes: USE IN RESTORATION“.
После презентације проф.Блажић је представио међународним учесницима дигитални  изглед и садржај своје монографије „Вајарски бетони“ са преко двадесет различитих  могућности овог материјала и са преко 200 фотографија у боји. Монографија је преведена на енглески и руски језик и нажалост чека своје штампање, што је дубоко запрепастило и разочарало све присутне. Њен изглед и садржај су посебно позитивно  оцењени од проф. Ван де Вордеа, председника Европске Академије, који је као уздарје добио и реплику розете (у вајарским бетонима) са цркве Лазарице. Сваки учесник Конференције на поклон је добио мали рељеф Свете Тројице од Рубљова (9x6cm) изливен у вајарским бетонима (140 рељефа).
Треба напоменути да је проф. Блажић овај материјал и његове могућности посебно доказао двогодишњим радом на манастиру Свете Петке на Пет језера у Бијељини, Република Српска, (осам стубова, три портала и фриз сокле око цркве, са псалмом 22.).

Извор: СПЦ/Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију

Pin It on Pinterest

Share This