Select Page

Црквена школска општина Светог Саве у Ванкуверу имала је ту част и задовољство да се се баш у њој одржи прва промоција уџбеника за учење српског као страног језика за децу – Serbian for Kids (почетни 1 ниво). Промоција је одржана 21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице, што је целом скупу дало не само информативни, едукативни, већ оно што је најважније и духовни значај.
Да радост буде потпуна, ауторке овог вредног уџбеника су Наташа Николић, дугодишња парохијанка наше ЦШО и учитељица у Српској школи „Свети Сава“ и Драгана Радмановић, такође учитељица у Српској школи и супруга јереја Марка Радмановића.
И једна и друга ауторка су из језичких струка. Наташа Николић је у Канаду дошла са дипломом проф. српског језика и књижевности коју је стекла на Филозофском факултету у Новом Саду на катедри за јужнословенске језике и са дипломом са Богословског института при Богословском факултету у Београду. Драгана Радмановић је у Канади завршила студије страних језика (немачки, шпански, француски) и Педагошки факултет на Wilfrid Laurier University и University of Western Ontario, где је стекла дипломе Bachelor of Arts in Languages and Literatures и Bachelor of Education.
Пред публиком, коју су чинили махом родитељи, ауторке су током промоције говориле о томе: како је настао уџбеник Serbian for Kids, који су све били мотиви да се седне и са тимом људи из Србије и Канаде напише једна овако потребна књига.
Наташа Николић се осврнула на своје тринаестогодишње искуство у предавању српског језика као страног деци и одраслима у Ванкуверу. Говорила је о свим оним изазовима са којима се у предавању српског језика, током низа година, суочавла и како их је превазилазила, истакавши као највећу препреку управо недостатак правих, најпре у свом концепту добро осмишљених уџбеника за децу широм дијаспоре, која у свом окружењу користе друге језике и уче српски језик као страни.
Драгана Радмановић се као неко ко предаје француски и шпански језик у приватној школи Stratford Hall у Ванкуверу, a говори немачки језик, осврнула на своја искуства најпре као тинејџерка у учењу српског језика у дијаспори по исељењу своје породице у Канаду. Затим је направила једно поређење како се други страни језици које предаје предају као други или страни језици и какав је случај са српским језиком, који то искуство једноставно нема. Нема га, јер још нико за учење српског језика као страног за децу (SFL), није саставио листу од тачно пробраног броја основних речи и израза, граматичких категорија за одређени ниво, како би се тачно знало који фонд речи би дете требало да има на крају одређеног нивоа.
Рецензент, мр Гордана Сокић, која је зналачки својим коментарима помагала настајање оваквог једног уџбеника, осврнула се на његов концепт и садржај, похваливши и истакавши да је уџбеник – Serbian for Kids управо у том и најважнијем делу, свом концепту, где су понајвише заступљене комуникативна метода и метода учења језика кроз контекст – први, а самим тим и другачији од свега што је досад од уџбеника објављено за децу у дијаспори.
Током промоције, ауторке су све присутне путем врло лепо осмишљене презентације упознале са садржајем уџбеника. У врло пријатној атмосфери публика је могла чути и видети изабране стране из уџбеника које су ауторке својим коментарима пропратиле.
И ми вам овом приликом откривамо шта све садржи уџбеник Serbian for Kids (почетни 1 ниво). Уџбеник садржи око 400 страна + CD са звучним записима из лекција и азбуке. Намењен је деци од 7 до 9+ година.
1. Садржи 7 лекција, где су су теме: СУСРЕТ, КО САМ ЈА? У УЧИОНИЦИ, ПОРОДИЦА, НА СЕЛУ, БОЖИЋ, СРЕЋАН РОЂЕНДАН.
2. Вежбе и понављања
3. Преко 400 илустрација
4. Листу од 60 глагола у презенту
5. Преко 115 израза и реченица
6. Део за читање и писање – азбуку, са вежбама
7. Додатне лекције: ЋИРИЛИЦА, КРСНА СЛАВА КОД СРБА, СЛАВНИ СРБИ, ИМЕНА
8. Речник на: енглеском, француском и немачком језику
9. Игре
10. Песме
11. Граматички приказ лекција
12. Звучни запис
13. Решења
14. Упуство за предаваче
Детаљније информације о уџбенику можете наћи на следећим странама:
https://www.facebook.com/serbianforkids
www.serbianforkids.net
или можете контaктирати ауторке на имејл info@serbianforkids.net

Јереј Марко Радмановић

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This