Select Page

На Крстовдан је Његова Светост сверуски Патријарх Кирил осветио великим освећењем цркву свештеномученика  Климента, Папе римског, у Замоскворечију, а у наставку одслужио свечану Литургију.
Саслуживали су Митрополити волоколамски Иларион,  Блажењејши Митрополит Јона (Православна Црква у Америци), истрински Арсеније, први викарни Епископ Патријархов у граду Москви и други.
Појао је хор при  Даниловском ставропигијалном манастиру (дириговао Г. Л. Сафанов), као и хор при храму свештеномученика Климента. Богослужењу су присуствовали добротвори овог храма.
После сугубе јектеније Свјатејши је прочитао молитву за мир у Украјини.
Један ђакон је рукоположен у чин презвитера, а проповедао је протојереј Феодор Бородин, старешина храма светих бесребреника Козме и Дамјана у Москви.
Поглавар свете Руске Цркве је произнео своје поздравно слово и у спомен на овај свечани чин подарио је новоосвећеној цркви икону Часног и животворног крста. У наставку су поједине личности примили ордене и грамате за приљежан рад у Винограду Господњем (углавном светитеља Инокентија, Митрополита московског и коломенског, преподобног Серафима Саровског, преподобног Сергија Радонешког, медаљу благоверног кнеза  Данила Московског).
Све присутни верници су добили иконицу свештеномученика Климента с благословом Патријарховим.

Са руског: Р. Ракић

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This