Izaberite stranicu

У недјељу 28. септембра у кучком селу Раћи свечано је обиљежена прва годишњица освећења новообновљене цркве посвећене Светом пророку Илији, а првобитно саграђене 1894.године.

Свечаност је започела Светом Литургијом коју је служио овдашњи парох јереј Драгослав Ракић уз присуство великог броја како мјештана села тако и других братственика.

У празничној бесједи јереј Драгослав Ракић је истакао „…да је ово сабрање око имена Светог пророка Илије, као и претходна сабрања на Комовима и Коритима, од исте силине и важности, јер кад год се сабирамо око имена светитељских, њихових храмова, моштију, икона, ми се са Господом сабирамо, јер у сваком светитељу и његовим дјелима је пројављена и проказана силина, висина и моћ Бога којем су се они клањали, молили и служили. Тај Бог је Господ наш Исус Христос, Живи Бог, Васкрсли Бог, који се пројавио како своме Пророку, спаливши жртву његову и тиме унизивши слуге бога Вала, тако и нама овде пројављује, подаривши ову дивну светињу, подаривши и одржавши нам вјеру да се са Господом срећемо у њој и приносиме жртву хвале и благодарности у Светој Литургији, као што је то на старозавјетан начин Сети пророк Илија чинио…“

У наставку Свете Литургије освештани су славски колач и кољиво, које је за прву годину прослављања, као домаћин славе, припремио Настадин – Насто Булатовић.

У наставку свечаности услиједила је трпеза љубави, по традиционалним обичајима и здравицама, специфичним за овај крај.

Јереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This