Select Page

Црква Свете Тројице, једна од три у овкиру Манастира Режевићи надомак Будве, обиљежава ове године два вијека од оснивања. Тим поводом Митрополија црногорско-приморска организоваће у Манастиру од 7. до 9. октобра велику међународну научну конференцију под називом „Богослужбено пространство: историја, архитектура, сликарство, књижевност, црквено појање“.
Руководилац пројекта и игуман Манастрира Режевићи, архимандрит Хризостом Нешић, очекује долазак око 20 свјетски признатих научника, историчара, филолога, архитеката, доктора музике и књижевности из Москве, Санкт Петербурга, Оксфорда и Београда, заједно са колегама са Цетиња, из Будве и Подгорице. Позив за учешће послат је и принцу Николи Петровићу – Његошу, који је по струци архитекта.
На конференцији ће бити ријечи о Манастиру Режевићи кроз историју, културу и духовни живот Црне Горе, уз нагласак на његову богату архитектуру. Посебан акценат биће стављен на активности и напоре да се вриједно насљеђе сачува за будуће генерације, имајући у виду да је манастирски комплекс Режевићи уврштен у списак културно-историјских споменика Црне Горе и налази се под законском заштитом. Дио конференције биће посвећен црквеној књижевности и њеној рефлексији на умјетничка дјела.
Овај значајан научни догађај, који Митрополија организује у сарадњи са општином Будва, отвориће митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а учесницима ће бити омогућено да обиђу Манастир на Цетињу, двор краља Николе и Народни музеј.

А. Ђ.

Извор: Побједа

Фото: panoramio.com

Pin It on Pinterest

Share This