Select Page

Историја села Ораховице у западном и брдовитом планиском залеђу Сребренице од јуче је, 28. септембра 2014. године, богатија првом посјетом Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома.
Ово село изгубљено између брда и планина и разбацано по врховима планинских превоја није изгубљено, нити расуто, у архипастирском старању и бризи Преосвећеног Владике г. Хризостома. Одазвао се позиву мјештана овог села који полако, али одлучно, обнављају своја спаљена огњишта, без помоћи и подршке ткз. Међународне заједнице и локалне општинске власти, која их нигдје и не води. Чак ни пут не желе да им направе, камоли шта друго. Стигао је Преосвећени Владика тачно у 15:30 часова како би на старом црквишту осветио новоподигнути КРСТ  као симбол голготског страдања народа сребреничког краја и побједе васкрсења.
Црквиште на којем је према свједочанствима старих последњи пут служена Света литургија и причешћиван народ прије Првог свјетског рата, ево, окупило је послије толико деценија, па могло би се рећи и вијекова, физичке и духовне потомке славних предака из времена Немањића и Хребељановића, који су одлучни да обнове своју стару светињу која их је призвала и окупила. Цијенећи то, Преосвећени Владика је поздравио прво њихово саборовање, благословио им крст и позвао их да обнове своју давно порушену светињу, да обнове светињу живота у сребреничком крају.

Љ. К.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Pin It on Pinterest

Share This