Select Page

Прву архијерејску Литургију, по хиротонији која је извршена28. септембра2014. године у Саборном храму у Новом Саду, Епископ јегарски г. Јероним (Мочевић) служио је у Светоархангелском храму манастира у Ковиљу.

На дан када наша света Црква молитвено празнује свету великомученицу Јефимију, у понедељак , 29. септембра2014. године, евхаристијским слављем у Светоархангелској обитељи у Ковиљу началствовао је Епископ јегарски г. Јероним, викар Епископа бачког, а саслуживао му је Епископ тимочки Иларион, као и архимандрит Методије, игуман Царске Лавре Хиландара са више свештеномонахâ и свештеника из свих помесних православних Цркава и са двојицом ђакона а уз појање манастирског братства и госта из Атине оца Христоса Киријакопулоса.

На крају свете Литургије, Епископ јегарски Г. Јероним је исказао своју велику радост што прву архијерејску Литургију служи у манастиру свог покајања и пострига. Он се захвалио саслужитељима и гостима који су и тога дана увеличали ту радост. Посебну захвалност је указао јеромонаху Исихију, настојатељу Светоархангелске обитељи и његовом братству, за исказану љубав и молитвену подршку. Затим је игуман хиландарски, отац Методије поздравио братство манастира и уручио дар настојатељу оцу Исихију, патерицу – игумански штап, који је копија старе патерице која се чува у Хиландарском манастирском музеју са жељом да тај дар још више приближи два манастира. Отац Исихије је поздравио новог Епископа тражећи да их он увек има у својим молитвама и љубави, а игуману Хиландарском је захвалио на дару потсетивши да је и манастир Хиландар и манастир Ковиљ основао Свети Сава и да је типик у оба манастира светогорски.

Потом је архимандрит Кирил Сикис, парох из Смирне, у име своје духовне деце из Митилине, уручио поклон жезал новом Епископу са надом да ће држећи овај жезал Епископ Јероним своје пријатеље из Митилине увек имати поред себе. За све госте, манстирско братство је припремило трпезу љубави.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This