Select Page

На дан када наша Света Црква Православна прославља велики празник Воздвижење Часног Крста Господњег, у суботу 27.септембра 2014, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је са свештенством и вјерним народом крсно знамење на узвишењу изнад Пивског манастира.
Освећење крсног знамења увеличао је својим присуством Његово Преосвештенство Епископ сердопски и спаски Г. Митрофан из Руске Православне Цркве, који је гост Епархије будимљанско-никшићке, а саслуживали су јеромонаси Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира и Венијамин, сарадник Преосвећеног Владике Митрофана.
Чину освештања крста, који је смјештен на брду Чубрача, изнад јужне стране манастира Пива, присуствовали су о.Остоја Кнежевић из никшићког намјесништва и јеромонах Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево. Светковина поводом освештања крсног знамења окупила је и мјештане околиних села.
Сабрање је благословио Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије:
„Освећујемо ово крсно знамење које се уздиже над цијелом овом долином, над пивским врелом, Пивским језером, Пивским манастиром, над Сињцем и овим селима, над цијелом Пивом и цијелом васељеном“.
„Нека да Господ да се благодат Животворног и Спасоносног крсног знамења излива на ово мјесто, да штити Пивски манастир, да донесе благослов свима који овдје живе, који пролазе овим путем и који посјећују ово освећено мјесто. Нека Бог благослови оне који су радили и трудили се на подизању овог крсног знамења, нека слава Часног Крста и вјере православне обујми и обухвати цио васиони свијет, цио космос и све људе“, поручио је Његово Преосвештенство.
Изграђен од армираног бетона, овај крст сада плијени над околним крајем својом бјелином и стаменошћу, смјештен на надморској висини од око 1100 метара. Висине је пет, а распон кракова три метра. Пројектант је инжењер Дарко Милидраговић из Билеће, док су извођачи радова били Ристо Милидраговић и Раде Гаћиновић, мајстори из Билеће.
Крајем прошле године завршени су груби радови на подизању крста, а са новом грађевинском сезоном урађена је хидроизолазација. Крст је, у међувремену, офарбан у златасту боју и освијетљен, те је видљив и једнако лијеп и ноћу, када разастире свјетлост и пут намјернику указује.
„Крст није само симбол хришћанства већ он има много дубље значење. Од проливене крви Спаситеља нашег Господа Исуса Христа крст је добио силу, моћ исцјељења, зато крстом благосиљамо и освећујемо. Крсно знамење нас позива на молитву, на разговор са Богом и надам се да ће ово крсно знамење донијети благослов житељима Пиве, па ће цркву и службе Божје још редовније походити, молити се, причешћивати и опомињати да све што чинимо буде на славу Божју“, каже јеромонах Јефтимије, игуман Пивске светиње који није жалио труда и времена, заједно са људима добре воље, да над цијелим овим крајем заблиста крст Господњи.
Сабрање у славу Божју и Воздвижења Часног Крста настављено је у гостопримници Пивског манастира. Добродошлицу Преосвећеним Епископима будимљанско-никшићком Г. Јоаникију и сердопском и спаском Г. Митрофану, свештенству, монаштву и вјерном народу пожелио је о. Јефтимије, игуман Манастира. Он је уважене госте из Руске Цркве упознао са историјатом ове свете обитељи и реликвијама из ризнице древног манастира Успења Пресвете Богородице.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This