Select Page

Крстовдан. Као да је Господ крстоносним знаком један зрак од Сунца узео и у Сремске Карловце спустио у рано јутро, док се Њему слава и хвала јутрењем уздизала а благочестив народ полако пристизао на Свету Литургију. И гле маленог чуда, исти тај зрак, прошара горњокарловачку Цркву, сваки њен део, па се заустави крај Часног Крста, у олтару, за певницом, пред кивотом где су мошти Светог Нектарија Егинског;пред њим се моли верни народ за спасење душе и исцелење болесних.
Окупљени око Крста Господњег на дан Часнога Крста, у Горњокарловачкој цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице Архиепископ Макарије, Јерусалимска Патријаршија, по благослову и канонском допуштењу Епископа сремског Господина Василија началствовао је Светом Литургијом уз саслужење свештенства ове светиње и њеног старешине презвитера Јована Милановића. Служило се на црквенословенском, српском и грчком језику. Током Свете Литургије молило се за многострадални хришћански народ у Сирији, Украјини, наш српски народ на Косову и Метохији и свим крајевима Васељене где православни хришћани сведоче Православље.
У својој беседи Архиепископ Макарије је казивао о пројављивању Часног Крста, о његовој истинитости и значају за живот и спасење наших душа. Они који иду путем логике и не прихватају Часни Крст не могу да појме да је Часни Крст и Господ наш већи од нашег ума и наше логике. Две су димензије Часног Крста: вертикална о силаску Господа нашег на земљу и хоризонтална која говори само о Љубави према Господу и ближњем. Ми смо позвани да носимо тај Крст, да га сведочимо сваког дана својим животом.
Велики број деце причасника са родитељима и верним народом учинио је посебну радост Господу данашњим литургијским сабрањем. Благослов и гранчицу босиљка понео је свако своме дому на радост и спасење.
За певницом су били богослови Карловачке богословије и учинили појањем посебно литургијско сабрање којим се воздизао Часни Крст и поново пројављивао Спаситељ наш.

Зорица Зец

Извор: Епархија сремска

Pin It on Pinterest

Share This