Select Page

Његујући традицију и историју херцегновског краја у манастиру Савина одржан је састанак Одбора за обиљежавање 80 година од последњег доласка краља Александра Карађоревића у Херцег Нови и његовог одласка за Марсељ гдје је погинуо у атентату, 9. октобра 1934. године. На састанку је утврђен програм који ће поводом овог датума бити одржан у манастиру Савина и у дворани „Парк“.
– У дилеми између два датума, 6. октобар када је краљ отишао разарачем „Дубровник“ или 9. октобра када је убијен, како би се подсјетили шта се прије 80 година дешавало у нашој средини када је Херцег Нови, игром случаја, у тадашњој краљевини Југославији био последње мјесто боравка краља Александра, на предлог митрополита Амфилохија, одлучили смо се да се заупокојена литургија ипак одржи 9. октобра. Литургију ће служити митрополит Амфилохије, а тог дана биће откривен и барељеф (ниски рељеф с благим испупчењем) с ликом краља Александра, спомен плоча која се у манастиру Савина налазила до Другог свјетског рата, а потом бачена у подрум куће једне херцегновске породице. Спомен плочу је од уништења сачувао Божидар Д. Влаовић и сада ју је у виду поклона вратио манастиру Савина да се поново постави тамо гдје се некада налазила – наводи публициста Небојша Рашо, потпредсједник Одбора за обиљежавање 80 година од последњег доласка краља Александра у Херцег Нови.
Рашо је нагласио да ће 9. октобра, са почетком у 19 часова, у дворани „Парк“ бити одржана свечана академија о овом догађају у оквиру које ће бити приказан докуметарни филм новинара Перице Ђаковића под називом „Последњи корак“. На академији ће учествовати хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора и црквени хорови из Херцег Новог. Предвиђена је и пригодна ријеч историчара о овом, за Херцег Нови битном датуму из његове богате историје.
Организатор манифестације су: Црквена општина Херцег Нови, Матица Боке и Српски Соко.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Фото: panoramio.com (Архива)

Pin It on Pinterest

Share This