Izaberite stranicu

Дан сјећања на преподобног Силуана Атонског свечано су обиљежили 11/24 септембра у руском манастиру Светог Пантелејмона, саопштава Руска Света Гора.
Тај празник посебно је омиљен у руској светогорској обитељи, пошто се свети Силуан равно прије 45 година ту подвизавао. Ту и почивају његове цјелебне и чудотворне мошти.
Празничним богослужењем началствовао је митрополит подољски Теодор (Гајун), који гостује у обитељи Пресвете Богородице.
На свечаности су присуствовали многобројни поклоници из Русије, Украјине, Бјелорусије, Молдавије, Грчке и других земаља који су се тога дана приопштили светим Христовим тајнама и поклонили се целебној глави преподобног Силуана.
Божанствена литургија служена је тога дана и у храму преп. Силуана који се налази поред храма светог Илије, који се још зове храм на млину, гдје се подвизавао преподобни Силуан Атонски, гдје му се јавио Сам Господ.
Овај храм будући директно везан са животом и подвизима дубоко поштованог старца јесте велика православна светиња Свете Горе, која је у потоње вријеме постала поклонички центар свих који посјећују руску обитељ на Светој Гори.
Послушање у манастирском млину било је прво послушање преподобног Силуана, који је био физички јак. Управо ту се у храму светог Илије и десио догађај који му је измијенио читав живот. Док се молио у самоћи, у храму пред ликом Спаситеља, он се удостојио да види самога Господа. То није био просто визуелни доживљај, него чудо Богојављења, у коме се тајанствено открило познање Бога , тројичног у лицима. У знак сјећања на тај чудесни догађај, поред цркве светог Пророка Илије 1999. године освештан је нови храм у част преподобног Силуана.
Знамени храм на млиновима налази се на падини велике клисуре, на два километра од обитељи гдје су некада били стари млини. Сами млин је комплекс од четири каскадна здања. Ту се трудила братија обитељи која је имала послушање у млину. У доњем спрату сваког здања налазе се масивни млински жрвњи које су покретали воденички точкови уз помоћ воде што се скупљала из подземних извора. Горњи спратови били су опремљени за келије.
У једном од здања млина и налазе се црква светог Илије и храм препод. Силуана.
Према традицији, на дан Светог Силуана у храму на млиновима служе се празнична богослужења. И овога пута у дубокој ноћи, послије завршетка свеноћног бденија, братија и многобројни поклоници манастира светог Пантелејмона пошли су да се поклоне на мјесту гдје се Господ јавио преподобном Силуану да се помоле и приступе светим тајнама.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This