Select Page

Без обзира на борбена дејства на југоистоку Украјине, већина православних свештеника остаје са својом паством ризикујући сопствене животе. То је рекао Патријарх московски и све Русије Г. Кирил приликом сусрета с новинарима на фестивалу православних медија „Вера и реч”.
„Уверен сам да у овој ситуацији (борби у Украјини. –ИТАР-ТАСС) треба поступати онако како поступа апсолутна већина клирика који служе данас на југоистоку Украјине“ – рекао је Патријарх. „Знамо за жртвемеђу свештенством, за оне који су били подвргнути мучењима и свирепим испитивањима. Знамо и за храмове који су били подвргнути бомбардовању. Наравно, у тим условима остајати са својим народом представља подвиг“ – додао је он.
Према његовом мишљењу, ситуација када пастир оставља своју парохију и одлази „ненормална је с аспекта свештеничког призвања, због тога што спољне тешкоће не могу бити оправдање за напуштање сопственог служења“.
Упоредо са тим, Патријарх је истакао и то да не смемо осуђивати оне који су ипак отишли. „Њихов судија је Бог, а ми не знамо које околности су њих навеле на то“.
Оно што су принуђени да преживљавају православни у Украјини је лекција за све свештенослужитеље, сматра Патријарх.
„Никада не треба повезивати своје служење искључиво с материјално обезбеђеним и удобним животом, јер је то апсолутно погрешан приступ избору свог животног пута“ – закључио је он.
За последњих неколико месеци у Украјини су у пуцњави погинула три свештеника.
Експерти Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) 1. августа су објавили статистичке податке на основу украјинских и руских медија о 62 случаја напада на храмове у Украјини и свештенике Украјинске православне цркве Московске патријаршије од почетка ове године.

Са руског: Наташа Јефтић

Фото: © ИТАР-ТАСС/EPA/ROMAN PILIPEY

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This